Profiel
Team Jumbo-Visma controleert zestiende Touretappe en behoudt geel

Team Jumbo-Visma controleert zestiende Touretappe en behoudt geel

Primoz Roglic staat ook na de zestiende etappe in de Tour de France aan de leiding in het klassement. De Sloveense kopman van Team Jumbo-Visma werd in de etappe naar Villard-de-Lans door zijn ploeg goed van voren gehouden en reageerde gezwind op de aanvallen van Tadej Pogacar in de laatste twee kilometer. Hij kwam uiteindelijk op bijna zeventien minuten van etappewinnaar Lennard Kämna over de streep.

In de etappe vanuit La Tour-du-Pin werd er weer hard gereden vanuit het vertrek. Na een snel openingsuur kreeg een omvangrijke kopgroep de ruimte om voor de etappeoverwinning te strijden. Daarachter controleerde Team Jumbo-Visma de rit. De geel-zwarte formatie kwam geen enkel moment in het gedrang en neutraliseerde zonder problemen enkele speldenprikken.

“Vandaag was een prima dag voor ons,” aldus Roglic. “We hadden de etappe onder controle en we hebben het geel behouden. De ploeg heeft weer fantastisch werk geleverd door mij uit de problemen te houden. Ook de manier waarop Tadej werd gecounterd: chapeau!”

"De manier waarop Tadej werd gecounterd: chapeau"

Primoz Roglic

Tom Dumoulin had de aanval van Pogacar wel verwacht. “Ik denk dat hij er nog het beste van wil maken deze week en iedere mogelijkheid zal willen aangrijpen om het ons lastig te maken. Maar we hadden het onder controle. We hebben nog steeds het geel en de ploeg is heel sterk. We gaan met veel vertrouwen naar morgen en de komende dagen.”

De jarige Wout van Aert verrichtte in de finale veel werk voor zijn kopman. “Het was een gecontroleerde etappe, maar wel een met een pittige finale. De etappe verliep zoals we verwacht hadden. Al duurde het wel wat lang voordat we een kopgroep konden laten gaan. Het puntenklassement blijft daarin een rol spelen. Toen die kopgroep eindelijk weg was, hadden we al vrij snel de controle. We wilden zo weinig mogelijk forceren met het oog op wat nog gaat komen. Al moesten we wel nog bij de pinken en scherp blijven toen Guillaume Martin en Pogacar wat probeerden.”

"Morgen zal een groot gevecht worden van het begin tot het einde. Daar zijn we klaar voor."

Primoz Roglic

Morgen gaat de Tour de France verder met de koninginnenetappe naar de top van de Col de la Loze. “Morgen gaat een hele zware dag worden”, kijkt Roglic vooruit. “We trekken naar het hoogste punt in deze Tour. Het is een zeer steile slotklim. Een soort geitenpad. We verwachten zeker de nodige aanvallen, maar als je de benen hebt is alles mogelijk. De ploeg is in orde en we gaan ons best doen om het geel te verdedigen. We zullen vechten voor elke seconde. We moeten ons focussen op onszelf en ons eigen plan. Dat is het enige wat we in de hand hebben. Het zal een groot gevecht worden van het begin tot het einde. Daar zijn we klaar voor.”

 / 

Gerelateerde updates