Shop
Team Jumbo-Visma besluit eerste Tour de France Femmes met trots gevoel

Team Jumbo-Visma besluit eerste Tour de France Femmes met trots gevoel

Team Jumbo-Visma heeft de eerste editie van de Tour de France Femmes afgesloten met twee ritzeges en de overwinning in het puntenklassement. In de afsluitende etappe naar de Super Planche des Belles Filles stelde Marianne Vos haar groene trui veilig en behaalde een aanvalslustige Riejanne Markus een knappe twaalfde plek in het algemeen klassement.

De laatste etappe van Lure naar La Super Planche des Belles Filles voerde de rensters over drie gecategoriseerde beklimmingen. Vlak na de top van de eerste beklimming slaagden Markus en twaalf andere rensters erin weg te geraken uit het peloton. De groep kreeg een maximale voorsprong van twee minuten, maar werd op de ‘Super Planche’ opgeslokt door de favorietengroep. Markus passeerde uiteindelijk als zestiende de meet, op gepaste achterstand van winnares Annemiek van Vleuten.

"Ik ben ontzettend blij met hoe het allemaal is gelopen vandaag. Ik wilde heel graag in de ontsnapping terechtkomen, maar ik had niet verwacht dat het zou lukken. Het is altijd supermoeilijk om zoiets voor elkaar te krijgen", aldus de Nederlands kampioene wegwielrennen. "We reden op een heel zwaar moment in de koers weg. We hadden net de top van de eerste beklimming bereikt toen we met een groepje wegreden. De samenwerking was niet helemaal perfect, maar gelukkig konden we een poosje vooruitblijven."

Op de steile slotklim was het volgens Markus ieder voor zich. "Ik heb geprobeerd mijn eigen tempo te rijden om te kijken waar het schip zou stranden. Ik ben heel blij dat ik nog een plekje ben gestegen in het algemeen klassement. Van tevoren had ik voor een twaalfde plek getekend, dus daar ben ik superblij mee. De eerste zes dagen waren echt fantastisch en dat deze twee dagen er als bonus bijkomen, is supertof."

Vos, die werd verkozen tot meest strijdlustigste renster van deze ronde, verzekerde zich in de laatste etappe van de groene trui en keek met een trots gevoel terug op de eerste editie van de Tour de France Femmes. "Het was een ontzettend mooie week, ik kan niet anders zeggen. Als ploeg wilden we graag een etappe winnen en dat is twee keer gelukt. Dat we als bonus vijf dagen in het geel mochten rijden en de groene trui hebben gepakt, maakt me heel gelukkig. Ik ben de hele ploeg dankbaar dat ze me elke dag zó hebben geholpen. Ik had me geen betere eerste editie van de Tour kunnen wensen."

 / 

Gerelateerde updates