Strijdlustige Jansman grijpt net naast zege in Hoorn: 'Dit was een unieke kans'

Kars Jansman heeft zichzelf net niet kunnen belonen met een overwinning bij de Marathon Cup in Hoorn. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma trok op Schaatsbaan De Westfries veelvuldig ten aanval, maar kon in de finale niet voorkomen dat Daan Gelling er met de overwinning vandoor ging. "Ik heb er alles aan gedaan."

Jansman, die samen met Beau Snellink de langebaanploeg van Team Jumbo-Visma vertegenwoordigde, maakte al snel duidelijk dat hij niet alleen voor een duurtraining naar Hoorn was afgereisd. De Hellendoorner probeerde meermaals een ontsnapping te forceren, maar het peloton liet hem niet zomaar gaan.

Met nog een kwart wedstrijd te gaan sprongen dertien man, waaronder Harm Visser van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma, weg uit het peloton. Jansman miste aanvankelijk de slag, maar waagde even later de oversteek toen de dertien koplopers de aansluiting met het peloton hadden gemaakt.

Mede dankzij de hulp van een terugzakkende Snellink pakte ook Jansman als veertiende (en laatste) een ronde voorsprong. Het betekende dat Jansman nog altijd kans maakte op de overwinning in Hoorn. "Het was echt op m’n tandvlees. Zonder Beau was het me waarschijnlijk niet gelukt", loofde Jansman zijn ploeggenoot.

Nadat het peloton was afgesprint, moest Jansman wederom een gaatje dichten om bij de voorsten te komen. "Op het moment dat ik was aangesloten, zag ik Daan gaan. Ik dacht: dit is m’n kans, nu moet ik mee. Ik had echt geen seconde moeten twijfelen, want dan was het te laat geweest", aldus Jansman, die samen met Gelling de ruimte kreeg.

De voorsprong werd zelfs zó groot dat Jansman dacht te kunnen pokeren. "Maar er bleken toch nog een paar mensen vlak achter ons te zitten. Ik dacht alleen maar: als die jongens erbij komen, vergooi ik m’n podiumplaats. Daarom ging ik op 600 meter van de meet aan en ben ik zo hard mogelijk naar de finish gereden."

Jansman leek Gelling even te verrassen, maar de rijder van Team Royal A-ware bleek uiteindelijk net wat sneller. "Ik kwam nog heel dichtbij de winst", verzuchtte Jansman. "Aan de ene kant baal ik, want dit was echt een unieke kans, maar aan de andere kant heb ik er alles aan gedaan. Achteraf had ik misschien iets langer kunnen wachten, maar ik ben gewoon nog niet zo vaak in deze positie geweest."

Dat Jansman überhaupt voor de overwinning zou strijden, had hij van tevoren niet gedacht. "Van de week zei Beau tegen me: 'Eigenlijk moet er zaterdag minstens één van ons op het podium staan'. Zelf had ik er niet per se rekening mee gehouden dat dat zou lukken. We hadden afgesproken dat we er vol in zouden vliegen met z’n tweeën en dat hebben we zeker gedaan."

Visser genoot van oranje

Visser kwam als achtste over de streep en sprokkelde daarmee genoeg punten om zijn oranje leiderstrui te behouden. De 22-jarige Fries, die de wedstrijd van vorige week moest overslaan vanwege een schorsing, liep zelfs twee punten uit op zijn naaste belager Sjoerd den Hertog. "Dat is een mooie opsteker", beweerde Visser.

"Vooropgesteld ben ik blij dat ik weer in koers ben na een weekje niet heel fit te zijn geweest. Dat dit meteen een heel zware koers was, vond ik eigenlijk wel lekker. Jammer genoeg streed ik niet mee voor de overwinning." Visser had er achteraf geen spijt van dat hij Jansman en Gelling in de finale weg liet rijden. "Dat is de vloek van het sprinter zijn."

"Als je het gat dichtrijdt, neem je Swings, Hoolwerf en Den Hertog mee. Dat wil je ook niet." Visser, die naast het oranje ook de witte trui in zijn bezit heeft, had genoten van zijn eerste optreden in het oranje. "Ik vond het echt leuk. Je staat wat meer in de spotlights en de mensen kijken naar je als je aanvalt. Natuurlijk hoop ik hem zo lang mogelijk te houden, maar het is geen doel op zich. Ik heb hem het liefst aan het einde van het seizoen."