Stoltenborg pakt zilver op NK: 'Houd er een dubbel gevoel aan over'

Mats Stoltenborg heeft de marathonploeg van Team Jumbo-Visma net niet aan de Nederlandse titel kunnen helpen. De 29-jarige marathonschaatser deed in een tumultueuze finale een dappere poging om solo aan te komen, maar moest uiteindelijk toezien hoe Jorrit Bergsma er met de titel vandoor ging. "We hebben het geluk vandaag niet aan onze zijde gehad."

Team Jumbo-Visma maakte zaterdagavond haar debuut op een NK Marathon, dat vorig seizoen vanwege de coronapandemie geen doorgang kon vinden. Plaats van handeling was dit jaar IJsbaan de Meent in Alkmaar, waar de omstandigheden - mede vanwege de hoge buitentemperatuur - zwaar waren. Dat ondervond ook Mats Stoltenborg. "Toen ik vanmiddag beelden kreeg doorgestuurd dat ze vlak voor de start nog ijs aan het aanmaken waren, dacht ik: dit wordt een helse job. Dat werd het ook."

De strijd om de nationale titel werd zaterdag namelijk een slopende afvalkoers waarin uiteindelijk de sterkste schaatsers overbleven. Een groep van tien - met daarin onder meer Team Jumbo-Visma-rijders Harm Visser, Bart Hoolwerf en Mats Stoltenborg - slaagde er met nog een kleine dertig ronden te gaan in om een ronde voorsprong op het peloton te pakken. Dit tiental zou even later ook gaan uitmaken wie zich tot nationaal kampioen mocht kronen.

Vlak nadat het peloton had afgesprint, ging het echter mis voor Bart Hoolwerf. De 23-jarige Eemdijker ging tegen de vlakte, leek aanvankelijk weer aan te mogen sluiten, maar werd enkele ronden later tot zijn eigen ontsteltenis door de wedstrijdleiding van het ijs gedirigeerd, omdat hij te lang op het ijs had gelegen. "Als je gevallen bent, is de regel: als je, op het moment dat de jury 'neutralisatie' roept, op het ijs ligt, mag je niet meer aansluiten", gaf ploegleider Peter de Vries uitleg.

Zonder een balende Hoolwerf gingen de overgebleven rijders verder met de strijd om de titel. Mats Stoltenborg deed als eerste een poging om te ontsnappen en pakte meteen een grote voorsprong. De 29-jarige Hoofddorper leek een serieuze gooi te doen naar de nationale titel, ware het niet dat Jorrit Bergsma met een ultieme aanval óók zijn zinnen had gezet op de titel. In de laatste ronde ging de rijder van Team Royal A-ware / ZiuZ 'erop en erover' en was Stoltenborg gezien.

"Ik was helemaal naar de vaantjes van die 150 rondjes", verzuchtte Stoltenborg, die nog wel als tweede over de streep kwam. "Uiteindelijk houd ik er een dubbel gevoel aan over. Voor mijzelf is dit mijn beste prestatie tot nu toe, maar met de manier waarop wij gereden hebben, was die eerste plek ook verdiend geweest. We hebben de koers in handen genomen en er alles aan gedaan om de overwinning naar ons toe te trekken. Het was gewoon heel zonde dat Bart onderuit ging."

Daar was zijn coach Peter de Vries het roerend mee eens. "We hebben het geluk vandaag niet aan onze zijde gehad. De hele wedstrijd ben je als ploeg medeverantwoordelijk voor het beeldbepalende spel en slaag je erin om met drie van de tien in de finale te zitten. Ik had echt het gevoel dat we hem gingen winnen, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Dit is gewoon botte pech, meer kan ik er niet van maken."