Profiel
Sterke Tolhoek toont zich andermaal in Ronde van Zwitserland

Sterke Tolhoek toont zich andermaal in Ronde van Zwitserland

Antwan Tolhoek heeft in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland wederom zijn aanvalslust getoond. De klimmer van Team Jumbo-Visma ging voor de dagzege en gaf alles wat er in zijn tank zat, maar strandde na vele aanvalspogingen uiteindelijk op de achtste plaats.

Vanaf de start in Andermatt was het gelijk klimmen geblazen. Op de Gotthardpass werd er slag om slinger gedemarreerd, maar nooit kregen de vluchters veel ruimte van het peloton. Het komen en gaan van aanvallen bleef vrijwel de hele etappe doorgaan. Tolhoek en Gijs Leemreize bevonden zich uiteindelijk in de grote groep die voor de dagzege mocht strijden.

Na de werken van Leemreize liet Tolhoek zich meermaals zien, maar de Zeeuw kreeg zijn medevluchters niet gelost. De Deen Andreas Kron mocht zich, na de diskwalificatie van Rui Costa, de winnaar van de etappe noemen. Sam Oomen schoof door het uitvallen van een concurrent een plaatsje op in het algemeen klassement. Hij is nu de nieuwe nummer zeven.

"Het kwartje moet een keer de goede kant op vallen. Hopelijk gebeurt dat deze week nog."

Antwan Tolhoek

“Sinds de Ruta del Sol heb ik een hele goede vorm te pakken”, zei Tolhoek na de bergrit. “Ik denk dat ik gewoon goed gekoerst heb, maar het is zuur dat ik het niet haal vandaag. Bergop was ik zeker een van de beteren, maar ik moest echt de hele tijd gokken. Op de steile stukken heb ik ze proberen te lossen. Ik heb een prima koers gereden en kan mezelf niets verwijten. Dit was de derde poging deze week, misschien gaat het de vierde keer wel lukken. Het kwartje moet een keer de goede kant op vallen. Hopelijk gebeurt dat deze week nog."

Ploegleider Addy Engels zag een attractieve koers van start tot finish. “Antwan en Gijs hebben zich prima getoond. De anders jongens zaten ook waar ze moesten zitten. Antwan was heel sterk vandaag. Ik denk dat hij een van de beteren van de kopgroep was. Hij is een klimmer pur sang die het liefst een lastigere aankomst heeft. Dan moet je gokken en dat heeft hij gedaan. Ik vind het bovendien echt mooi om te zien dat Gijs in zijn debuutjaar bij de profs zich zo op WorldTour-niveau kan tonen.”

 / 

Gerelateerde updates