Shop
Sterke tijdrit brengt Dumoulin naar derde plek in Giro

Sterke tijdrit brengt Dumoulin naar derde plek in Giro

Tom Dumoulin heeft in de tweede etappe van de Giro d’Italia alleen in winnaar Simon Yates en rozetruidrager Mathieu van der Poel zijn meerderen moeten erkennen. Door de derde plek in de ruim negen kilometer lange tijdrit schoof de Nederlander van Team Jumbo-Visma in het klassement ook op naar plaats drie.

Dumoulin begon zijn race tegen de klok voortvarend. Bij het eerste tussenpunt klokte de voormalig Giro-winnaar de snelste tijd en die snelheid nam hij mee naar de laatste heuvelachtige hectometers. Hoewel Dumoulin het in de slotpassage moeilijk kreeg, was hij de eerste die de tijdrit in de straten van Boedapest onder de twaalf minuten (11:55) aflegde.

Lang kon de Nederlander echter niet genieten van de hot seat, aangezien Simon Yates de klok vijf seconden sneller stopzette. Ook de roze trui bleek net iets sneller te zijn dan Dumoulin, die zich tevreden moest stellen met de derde plek. "Ik heb alles gegeven vandaag, maar jammer genoeg beschikte ik niet over wonderbenen", aldus Dumoulin.

"Het was een goede tijdrit, maar het was er niet eentje waarvan ik dacht: hiermee ga ik winnen. Op zo’n parcours moet je zoveel mogelijk snelheid zien te maken en hopen dat je precies genoeg over hebt voor de klim. Dat risico pakte helaas niet goed uit, want op de klim voelde ik dat ik mezelf aan het opblazen was."

Dumoulin hield gemengde gevoelens over aan zijn derde plek. "Ik kwam hier voor de winst, dus dan is het teleurstellend als je niet wint. Aan de andere kant voelde ik me goed en sterk. Dat is iets waar ik zeker mee verder kan."

Tobias Foss eindigde zijn tijdrit als zesde. De jonge Noor gaf zeventien seconden toe op ritwinnaar Yates en steeg naar de zevende plek in het klassement. "Ik ben heel blij met mijn prestatie. Het was een technisch parcours en dat ligt me meestal wel. Ik voelde me erg comfortabel op de fiets en dat is het belangrijkste gevoel om te hebben."

In de breedte scoorde Team Jumbo-Visma sowieso sterk. De formatie van ploegleiders Marc Reef, Addy Engels en Jan Boven won namelijk het dagploegenklassement.

 / 

Gerelateerde updates