Mijn profiel
Sterke Krol leidt Nederland naar derde goud op rij op Team Sprint

Sterke Krol leidt Nederland naar derde goud op rij op Team Sprint

Nederland heeft vrijdag bij de wereldbeker in het Kazachse Nur-Sultan voor de derde keer op rij goud veroverd op het onderdeel Team Sprint. Met Team Jumbo-Visma-rijder Thomas Krol in de gelederen snelde de formatie van bondscoach Jan Coopmans naar een winnende tijd van 1.19,95.

Naast Krol verschenen Ronald Mulder en Kai Verbij in de laatste rit op het ijs. Na de eerste en tweede ronde lag Nederland nog iets achter op de tijd van de Noren (0,17 en 0,25), maar in de laatste ronde stelde een sterke Krol alsnog de winst veilig. Noorwegen eindigde als tweede (1.20,30) en het brons ging naar Zwitserland (1.22,16).

Het betekende al de derde gouden plak op rij voor Nederland dit wereldbekerseizoen. Het team van Coopmans zegevierde eerder in Wit-Rusland (met Mulder/Kjeld Nuis/Verbij) en Polen (met Mulder/Nuis/Krol).

"Het was een prima race", aldus Krol, die de niet helemaal fitte Nuis verving. "Ik merkte dat ik nog wat over had voor de laatste ronde en wist het verval heel erg beperkt te houden. Deze slotronde was een stuk beter dan in Polen. Het is mooi dat we hier voor de derde keer op rij weten te winnen."

De Jong zevende op 5000 meter

Eerder op de dag eindigde Antoinette de Jong als zevende op de 5000 meter. De 24-jarige allroundster van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 7.03,30. De Canadese Ivanie Blondin pakte verrassend goud met een baanrecord van 6.54,94. Wereldkampioene Martina Sablikova behaalde zilver met 6.54,99. Blondins landgenote Isabelle Weidemann veroverde een bronzen plak met een tijd van 6.55,80.

Gerelateerde updates