Sterke Foss en Bennett in Giro zij aan zij naar boven op Sega di Ala

Sterke Foss en Bennett in Giro zij aan zij naar boven op Sega di Ala

Tobias Foss heeft in een zware bergrit in de Giro d’Italia zijn negende plaats in het algemeen klassement behouden. Op de top van de Sega di Ala kwam de Noor als elfde boven, in het spoor van ploeggenoot George Bennett.

In de beginfase was het Bennett die trachtte mee te zitten in de ontsnapping van de dag. De Nieuw-Zeelander miste de slag, waardoor hij geen deel uitmaakte van de negentienkoppige vlucht. Deze groep kreeg een voorsprong van maximaal zes minuten. De Ier Dan Martin wist vanuit de vlucht de etappe op zijn naam te schrijven.

Aan de voet van de slotklim waren de meeste vluchters al lang en breed gegrepen door het peloton. Koen Bouwman, Bennett en Foss hielden het Team Jumbo-Visma-gehalte hoog in de uitgedunde groep der favorieten. Bouwman moest lossen op zes kilometer van de streep, na het verrichten van enkele inspanningen in dienst van Bennett en Foss. Laatstgenoemden moesten drie kilometer voor het eind lossen toen Bernal, Yates en Almeida het vuurtje aanstookten. Het tweetal weigerde echter te capituleren en kwam uiteindelijk als tiende en elfde over de streep. Bennett en Foss pakten tijd op concurrenten als Bardet, Ciccone, Carty en Vlasov. In het klassement wipte Foss over Ciccone heen, maar de Noor moest toestaan dat Almeida een sprongetje maakt.

"Met mezelf gaat het bergop supergoed. Dat laat mijn veertiende plaats in het klassement ook wel zien."

Koen Bouwman

Bouwman steekt in blakende vorm en hoopt dit in de komende dagen te bezegelen met een mooi resultaat. “Vandaag was een erg lastige dag. De slotklim was zwaar met erg steile stukken. Ik heb mijn best gedaan om George en Tobias van voren af te zetten. Vervolgens heb ik alles gegeven om zo lang mogelijk aan te haken. Dat ging naar mijn idee prima. Op een kilometer of zes van het eind moest ik de rol lossen. Tobias heeft in het bijzijn van George gevochten tot het eind en doet een goede zaak in het klassement. Met mezelf gaat het bergop supergoed. Dat laat mijn veertiende plaats in het klassement ook wel zien. Ik heb de goede vorm te pakken. In de komende dagen hoop ik mee te kunnen doen voor een etappezege. Ik ben blij met de vrijheid die ik daarvoor krijg van de ploeg.”

"Het verrast mezelf enigszins dat ik me in de derde week van een grote ronde kan mengen tussen de favorieten."

Tobias Foss

Foss hield een tevreden gevoel over aan de etappe van vandaag. De Noor kijkt eveneens hoopvol vooruit naar de komende ritten. “Ik kijk met een goed gevoel terug op de dag van vandaag. Koen en George, maar ook Paul Martens en Edoardo Affini hebben goed werk geleverd. We zaten goed geplaatst in de finale. De slotklim was bijzonder pittig. Voor mij wellicht iets te steil, maar mede door de hulp van George die constant in mijn buurt was, kon ik op een goed tempo naar boven rijden. Het verrast mezelf enigszins dat ik me in de derde week van een grote ronde kan mengen tussen de favorieten. Dat is een lekker gevoel. Er komt nog een aantal pittige dagen aan. We zullen als ploeg proberen een etappe te winnen en zullen vol gas rijden in de resterende etappes. Ik hoop dat ik na de tijdrit van zondag mezelf terug kan vinden in de top tien van het klassement.”

 / 

Giro d'Italia

Stage 17

Gerelateerde updates