Shop
Snellink wint wereldbekerklassement lange afstanden na diskwalificatie Ghiotto

Snellink wint wereldbekerklassement lange afstanden na diskwalificatie Ghiotto

In zijn eerste World Cup-seizoen bij de senioren heeft Beau Snellink meteen van zich doen spreken. De 21-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma verzekerde zich in het Poolse Tomaszów Mazowiecki van het wereldbekerklassement op de lange afstanden.

Snellink finishte bij de laatste wereldbeker aanvankelijk als derde op de 5000 meter met een tijd van 6.21,63. Na afloop werd de Italiaan Davide Ghiotto echter gediskwalificeerd na een niet correcte wissel in de race tegen Sander Eitrem. Dat weerhield de Noor er niet van het baanrecord van Nils van der Poel uit de boeken te rijden: 6.15,06, vijf tienden sneller dan de Zweed in november 2021.

Doordat Snellink opschoof naar het zilver en de Italiaan uit de uitslag werd gehaald, veroverde de Nederlander voldoende punten om over landgenoot Patrick Roest heen te gaan in de stand (290 om 288 punten) en daarmee ook de eindzege veilig te stellen. De schaatser van Team Reggeborgh sloeg de laatste wereldbekerwedstrijd over en kon zijn klassement dus niet verdedigen.

"Dit is het eerste jaar dat ik World Cups rijd en dat ik dan gelijk het klassement win en vier keer podium rijd, had ik echt niet verwacht", aldus Snellink, die na afloop even moest laten bezinken wat enkele minuten eerder allemaal was gebeurd. "Natuurlijk had ik er een gelukje voor nodig, ik vind het sneu voor Ghiotto, maar op deze manier sluit ik het wereldbekerseizoen heel mooi af."

"Als ik kijk naar mijn race, ben ik niet helemaal tevreden. Ik heb eigenlijk sinds de NK het gevoel dat er steeds meer in zit. Het komt er alleen net niet uit. Maar goed, dat is iets waar ik de komende maanden lekker mee aan de slag ga met mijn coach Jac (Orie, red.). Ik ben hartstikke blij met dit resultaat."

Gerelateerde updates