Shop
Snellink verovert zilver en EK-ticket: 'Doel is zeker behaald'

Snellink verovert zilver en EK-ticket: 'Doel is zeker behaald'

Beau Snellink heeft tijdens het Daikin NK Allround beslag gelegd op de tweede plek. De 21-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma steeg dankzij een ijzersterke 10 kilometer van de vierde naar de tweede plek en verzekerde zich zodoende van het EK allround, dat volgende week in Hamar plaatsvindt.

Snellink bewees op de tweede dag van het allroundtoernooi andermaal zijn goede vorm. De stayer, die dinsdag al een PR noteerde op de 500 meter, slaagde er op de 1500 meter wederom in zijn persoonlijke toptijd te verbeteren. Met 1.47,22 zakte hij weliswaar twee plekken in het klassement, maar was hij wel ruim een seconde sneller dan zijn oude toptijd.

Met een achterstand van zo’n twintig seconden op de nummer twee en drie ging Snellink, die op dat moment de vierde plek bezette, zijn geliefde 10 kilometer in. Die achterstand maakte hij ruimschoots goed, getuige zijn razendsnelle 12.52,51. Dat was voor Snellink opnieuw een persoonlijk record. "Ergens wist ik: als ik normaal doe en een goede rit neerzet, ben ik er", doelde hij op een podiumplaats én EK-ticket.

"Op een gegeven moment voelde ik me zó goed dat ik dacht: ik ga een beetje proberen te versnellen. Het voelde heel magisch om in een vol Thialf rondjes in de 29 seconden te rijden", aldus Snellink, die op de langste afstand alleen Roest een snellere tijd zag rijden. De schaatser van Team Reggeborgh noteerde een tijd van 12.44,52 en werd met vier afstandszeges de onbetwiste nationaal kampioen.

"Mijn 500 en 1500 meter zijn van een net iets te laag niveau om het Patrick moeilijk te maken. Zilver was hier voor mij het maximaal haalbare, dus het doel is zeker behaald. Ik was al blij geweest met de derde plek, maar dit maakt het nog veel mooier. Met drie PR’s en fantastische ritten op de 5 en 10 kilometer kan ik alleen maar heel tevreden zijn."

Kars Jansman en Jordy van Workum vielen net naast het podium, maar beide schaatsers van Team Jumbo-Visma konden terugkijken op een geslaagd toernooi. Jansman, die net als vorig jaar vierde werd, noteerde één persoonlijk record, terwijl Van Workum zich op alle vier de afstanden verbeterde. De jonge Midwouder mocht na drie afstanden zelfs even ruiken aan het podium, maar gaf op de 10 kilometer net iets te veel tijd prijs.

"Natuurlijk baal ik dat ik het EK net misloop, maar als je vier PR's rijdt en bij de eerste vijf van Nederland hoort, mag je alleen maar heel blij zijn", aldus een blije Van Workum. "Ik merkte in de aanloop naar het NK al dat ik goed ging zijn. Bij mij is het namelijk zo: als ik minder uren ga slapen, weet ik dat ik uitgerust ben en een goede vorm heb. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik in de top vijf zou eindigen, dus dit geeft veel vertrouwen voor de komende toernooien."

Van Workum, die in Stavanger zijn World Cup-debuut maakte, voelde zich in Thialf minder gespannen dan tijdens voorgaande jaren. "Ik heb veel geleerd van de World Cups. Normaal gesproken ging ik met veel spanning naar een toernooi toe, maar door de ervaring van de World Cups stond ik hier met veel minder spanning aan de start", aldus Van Workum, die genoot van de ambiance. "Ik heb er echt van genoten."

Gerelateerde updates