Shop
Snellink debuteert met brons op 5 kilometer: 'Dit had ik nooit verwacht'

Snellink debuteert met brons op 5 kilometer: 'Dit had ik nooit verwacht'

Beau Snellink heeft zijn individuele World Cup-debuut opgeluisterd met een bronzen medaille op de 5000 meter. Op het zware ijs in Stavanger hoefde de 21-jarige Noordenaar alleen Patrick Roest en Davide Ghiotto voor zich te dulden. "Ik kan hier heel tevreden mee zijn."

Snellink, die vrijdag samen met Roest en Marcel Bosker zilver won op de Team Pursuit, toonde zaterdag andermaal aan goed uit de zomer te zijn gekomen. In de derde rit noteerde de jongeling van Team Jumbo-Visma een tijd van 6.22,28, waarmee hij lange tijd aan de leiding ging. In de laatste twee ritten doken alleen Ghiotto (6.21,51) en Roest (6.20,56) er nog onderdoor. "Het scheelde zeker niet veel", doelde Snellink op het verschil met zijn collega’s.

"Je zag dat iedereen moeite had met de laatste paar rondes, terwijl ik hem zelf aardig kon doortrekken. Ik had goede benen en kon blijven gaan. Al met al was het een heel mooi ritje", aldus Snellink, die de Noor Sander Eitrem eerder op de dag 6.18 zag rijden. "Toen ik mijn tijd zag, had ik nooit verwacht dat het genoeg zou zijn voor een medaille. Tijdens het uitfietsen zat mijn hartslag volgens mij even hoog als de gasten die aan het rijden waren. Ik wilde zó graag een medaille."

Die medaille kwam er, al was dat voor Snellink allesbehalve vanzelfsprekend. De afgelopen nacht twijfelde hij zelfs even of hij wel goed genoeg zou zijn voor de A-groep. "Ik hoopte vooral niet bij de laatste vier te eindigen, want dan zou ik degraderen naar de B-groep. Over een week wil ik in Thialf heel graag in de A-groep rijden. Daar heb ik vandaag voor geknokt. Ik weet nu een beetje wat er mogelijk is in dit veld en hoop mezelf de komende weken door te ontwikkelen."

Met zilver op de Team Pursuit en brons op de 5 kilometer kan Snellink terugkijken op een succesvol weekend. Dat zijn ouders erbij waren, maakte het extra speciaal voor hem. "Ze zeiden tegen mij: 'Beau, vind je het leuk als we meegaan?' Ik vind het heel leuk als ze erbij zijn en mij kunnen zien rijden. Ze reizen eigenlijk altijd met me mee, maar sinds corona was dat lange tijd niet mogelijk. Ik vind het fantastisch dat ze mij twee medailles hebben zien pakken."

Kars Jansman reed zich op de 5 kilometer naar een verdienstelijke vijfde plek. De 27-jarige Hellendoorner noteerde een tijd van 6.26,82 en hield onder meer Hallgeir Engebraten en Bart Swings achter zich. Jordy van Workum tekende met 6.37,16 voor de vijftiende tijd.

Brons voor Rijpma-de Jong op Team Pursuit

Antoinette Rijpma-de Jong sleepte op de Team Pursuit een zilveren medaille in de wacht. De 27-jarige Friezin klokte samen met Irene Schouten en Marijke Groenewoud een tijd van 3.02,29 en zag alleen Canada een snellere tijd rijden. "Voor nu mogen we hier zeker tevreden mee zijn", reageerde Rijpma-de Jong. "De start ging best goed en het treintje was snel bij elkaar. Het enige puntje voor verbetering is dat we nog wat dichter op elkaar moeten zitten."

Op de 1500 meter kwam Rijpma-de Jong niet verder dan de vijfde tijd. De winnares van olympisch brons noteerde een tijd van 1.58,52 en gaf bijna twee seconden toe op winnares Miho Takagi. "De start was wel goed, maar daarna kon ik niet doorrijden. Ik miste de power en dan loop je al snel achter de feiten aan. Het positieve is dat ik weet dat het veel beter kan. Hopelijk laat ik dat volgende week in Thialf zien."

Jutta Leerdam eindigde op de 1500 meter als tiende, terwijl Reina Anema in de B-groep als vijfde eindigde. Merijn Scheperkamp (negende) en Dai Dai N'tab (tiende) behaalden op de 500 meter allebei een top tien-notering. Scheperkamp reed 35,32 en N'tab 35,40.

Gerelateerde updates