Shop
Snel in de wachtkamer na derde plek op 1500 meter: 'Ik hoop op het beste'

Snel in de wachtkamer na derde plek op 1500 meter: 'Ik hoop op het beste'

Derde worden op de 1500 meter en nog niet weten of je naar de Olympische Spelen mag. Dat is de situatie waarin Tijmen Snel zich op dit moment bevindt. De 24-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma zorgde op de laatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor een grote verrassing op de schaatsmijl, al wist hij na afloop nog niet wat zijn derde plek waard was. "Het gaat spannend worden de komende dagen."

Snel durft zich na zijn derde plek nog lang niet rijk te rekenen, maar dat hij überhaupt al een kans maakt op de Olympische Spelen vindt hij al een prestatie op zich. De Leidenaar, die op de 500 meter zesde werd en op de 1000 meter vijfde, reed op het moment suprême een persoonlijke record van 1.45,16 (zijn vorige PR stond op 1.45,73) en hoefde daarmee alleen olympisch kampioen Kjeld Nuis en wereldkampioen Thomas Krol voor zich te dulden.

"Dit was alles wat ik eruit kon halen en wat erin zat", beweerde Snel. "Ik wist dat ik het in me had om in de top drie te eindigen, maar ik had het helaas nog niet eerder laten zien. Eens moest de eerste keer zijn en dan was dit wel een goed moment om het te doen", constateerde hij tevreden. Wat zijn prestatie echter waard is, vindt hij lastig te zeggen. "Ik ben sowieso al blij dat ik in de matrix sta en een supergoede race heb gereden. Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren."

De derde plek op de 1500 meter staat op de tiende plaats in de matrix, de selectievolgorde die moet bepalen welke negen schaatsers naar de Olympische Spelen gaan. Door een aantal dubbelingen zou Snel bij de eerste negen horen, maar vanwege de aanwijsplekken die de selectiecommissie met het oog op de ploegenachtervolging nog zou kunnen vergeven, is er nog veel onzeker. "Ik hoor het vanzelf wel. Ik hoop op het beste, dat is het enige dat ik kan doen."

Thomas Krol stelde een dag na zijn overwinning op de 1000 meter ook een olympisch startbewijs voor de 1500 meter veilig. De 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma was met een tijd van 1.43,87 twee honderdste van een seconde langzamer dan Kjeld Nuis, maar had daar vandaag maling aan. "Het doel was plaatsen en dat heb ik gedaan. Uiteindelijk moet ik in Beijing op het hoogste treetje komen te staan."

Achtereekte: 'Ik heb het verprutst'

Eerder op de dag slaagde Carlijn Achtereekte er niet in om haar tweede startbewijs voor de Olympische Spelen binnen te halen. De 31-jarige Lettelse, die zich maandag met een miniem verschil plaatste voor de 3 kilometer, stond op de langste afstand net aan de verkeerde kant van de streep. Sanne in 't Hof (RTC Noord) was in een rechtstreeks duel vier honderdste van een seconde sneller en verwees haar oud-teamgenoot naar de derde plek.

"Ik verviel weer in oude foutjes en dat kwam me vandaag duur te staan", vertelde een teleurgestelde Achtereekte, die er flink de pé in had dat ze niet goed bleef schaatsen. "Ik verpruts het helemaal zelf. Het was mijn laatste kans om de 5 kilometer te rijden op de Spelen en dat is jammer genoeg niet gelukt." De teller bleef zo op één staan. "Vanaf maandag gaat alle focus op de 3 kilometer."

Gerelateerde updates