Shop
Snel bezorgt zichzelf primeur met Nederlandse sprinttitel: 'Ben hier heel trots op'

Snel bezorgt zichzelf primeur met Nederlandse sprinttitel: 'Ben hier heel trots op'

Tijmen Snel heeft zich voor het eerst in zijn carrière tot Nederlands kampioen sprint gekroond. De 24-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma had aan twee 'heel goede' en twee 'mindere' races genoeg om de gouden medaille en de bijbehorende krans in ontvangst te mogen nemen. "Ik ben hier heel trots op."

Snel, die de eerste dag had afgesloten met een overwinning op de 1000 meter, breidde zijn voorsprong in het klassement nog wat verder uit door de tweede 500 meter te winnen. Met een tijd van 34,88 ('een superrace') dook hij als enige onder de 35 seconden en leek niets of niemand hem nog van de troon te kunnen stoten. "Ik probeerde de laatste 1000 meter aan te pakken als een enkele 1000 meter, maar toch ontkom je niet aan de gedachte: als je in een respectabele tijd over de finish komt, heb je hem."

Respectabel vond hij zijn tijd van 1.09,34 zeker. "Het was geen hele goede race, maar het was meer dan genoeg", aldus Snel, die niet kon ontkennen dat hij aan het begin van de dag met de nodige spanning te maken kreeg. "Je weet dat je een mooie voorsprong hebt, maar je moet hem altijd nog maar naar huis zien te rijden. Vooral op de 500 meter wilde ik alles uit de kast halen om redelijk comfortabel de 1000 meter in te gaan. Dat lukte en daarna was de spanning enigszins weg."

Nadat Snel had gezien dat de derde tijd op de 1000 meter genoeg was voor zijn eerste nationale titel kon hij zijn geluk niet op. "Ik heb individueel nog nooit een titel gewonnen, dus ik vind het superleuk dat ik nu een Nederlandse sprinttitel achter mijn naam kan zetten. Daar ben ik heel trots op", aldus Snel, die zich met zijn titel tevens verzekerde van een startbewijs voor het WK sprint. "Ook dat vind ik supermooi. Gelukkig is mijn seizoen nog niet voorbij."

Yoro pakt brons met een gouden randje

Serge Yoro, rijder van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, beloonde zichzelf op de laatste dag van het sprinttoernooi met een bronzen medaille. De 22-jarige Amsterdammer pakte de zege op de afsluitende 1000 meter (1.09,09) en schoof in extremis op naar de derde plek van het klassement. "Dit voelt voor mij als brons met een gouden randje", aldus een trotse Yoro, die zijn eerste NK-medaille ooit veroverde. "Dit is een speciaal moment. Deze medaille ga ik goed bewaren."

De tweede dag van het NK verliep voor Yoro een stuk beter dan de eerste, aangezien hij op de eerste 1000 meter een flinke misser maakte in de bocht. Op de tweede 1000 meter was hij er dan ook op gebrand om een goede rit neer te zetten. "Ik wilde laten zien dat de 1000 meter mijn ding is en hoewel hij zeker nog wel harder gekund, kan ik heel tevreden zijn over de tijd. Al met al denk ik dat ik dit weekend weer een goede stap heb gemaakt."

Gerelateerde updates