Shop
Sepp Kuss soleert naar derde ritzege voor Team Jumbo-Visma in Dauphiné

Sepp Kuss soleert naar derde ritzege voor Team Jumbo-Visma in Dauphiné

Sepp Kuss heeft Team Jumbo-Visma een derde ritzege bezorgd in het Criterium du Dauphiné. De 25-jarige Amerikaan soleerde in Megève naar zijn eerste zege van het seizoen na een hele dag mee in de aanval gereden te hebben. Voor Team Jumbo-Visma was het een mooie opsteker na het wegvallen van klassementsleider Primoz Roglic en medekopman Steven Kruijswijk. Roglic kwam zaterdag hard ten val en ging vandaag niet meer van start. Kruijswijk viel gisteren letterlijk uit met een geblesseerde schouder.

Naast de drie ritzeges won de ploeg van Grischa Niermann en Arthur van Dongen ook het ploegenklassement en het puntenklassement met Wout van Aert.

Voor Kuss is het zijn zesde zege in zijn nog prille carrière. Vorig jaar brak de Amerikaan door met een etappezege in de door Roglic gewonnen Vuelta d’Espana. Kuss tekende voor de dertiende zege van Team Jumbo-Visma in 2020.

Door de opgave van klassementsleider Roglic konden de renners van Team Jumbo-Visma vandaag aanvallend koersen. Dumoulin, Kuss en Van Aert trokken vanuit het vertrek ten aanval.

Op de voorlaatste beklimming ging Kuss er vandoor met Sivakov, Pogacar, Martinez en Lopez. Op de slotklim bleek Kuss de sterkste en liet hij zijn medevluchters ter plaatste in de laatste tien kilometer.

“Na gisteren was het met een vreemd gevoel wakker worden,” aldus Kuss. “We waren allemaal geschrokken van wat er gebeurd was met Primoz en Steven. Maar de switch in mindset gaf ons ook de mogelijkheid om vandaag aanvallend te koersen. En dat hebben we gedaan. Het was een van de zwaarste dagen op de fiets. Er werd volle bak gereden vanuit de start. Ik zag dat iedereen aan zijn limiet zat. Het was een beetje pokeren op het laatste. Ik heb het juiste moment afgewacht en ben er dan maar vol voor gegaan. Het was nog een lange weg, maar het pakte goed uit. Vandaag was een mooie dag voor mij. Ik heb hier heel hard voor getraind de laatste tijd, ook om klaar te zijn voor de Tour. Dit is een bevestiging dat het de goede kant uitgaat. Het team is heel erg sterk. Iedereen kan winnen. Het is een voorrecht om voor deze ploeg te mogen rijden en zelf ook zo nu en dan de kans te krijgen en te pakken.”

Dumoulin kijkt met vol vertrouwen vooruit na een prima Dauphiné. “Wat een dag. Wat een week. Ik weet niet of het komt dat ik al een tijdje niet meer gekoerst had of dat het ligt aan deze wedstrijd. Ik heb nog nooit zo’n zware vijf opeenvolgende dagen gehad. Die heb je zelfs in de Tour niet. Het was echt iedere dag afzien, maar het ging goed naar mijn gevoel. Ik zat er elke dag goed bij, maar ik kom nog net iets te kort om het echte verschil te maken. Gelukkig maakte Sepp het geweldig af. Na het wegvallen van Primoz en Steven hadden we vanmorgen besloten om er nog vol voor te gaan en nog een keer alles te geven. Dat is gelukt. We waren al snel met vijftien man of zo weg, met drie van ons. Wout is echt heel sterk. Niet normaal. Het was keihard afzien als hij op kop kwam. Maar al bij al was het een geweldige dag.”

Van Aert sprokkelde onderweg voldoende punten om net als vorig jaar de groene trui mee naar huis te nemen. “Het is een dag met gemengde gevoelens, maar de ritzege en deze groene trui maken toch een en ander goed. We hebben laten zien dat we ook met tegenslagen kunnen omgaan. We hebben met de pedalen geantwoord. Vanmorgen voelde het alsof al het werk voor niks was geweest, maar uiteindelijk moet die knop om en hebben we nog een keer alles gegeven. Ik heb Tom en Sepp zo goed als mogelijk bijgestaan en ik ben blij dat Sepp het afmaakte. Hij is een geweldige jongen die altijd voor iedereen klaar staat en niet schroomt om zich weg te cijferen. Dit is dan ook dik verdiend.”

 / 

Criterium du Dauphiné: Stage 5

Stage 5

Gerelateerde updates