Shop
Scheperkamp sprint naar brons op 500 meter: 'Dit is een race die bij me past'

Scheperkamp sprint naar brons op 500 meter: 'Dit is een race die bij me past'

Merijn Scheperkamp heeft zaterdagmiddag zijn eerste individuele World Cup-medaille in de wacht gesleept. De 22-jarige sprinter noteerde op de 500 meter een tijd van 34,69 en hoefde daarmee alleen Laurent Dubreuil en Wataru Morishige voor zich te dulden.

Scheperkamp, die vorige week in Stavanger nog als negende eindigde, kwam op het ijs van Thialf uitstekend voor de dag. Na een opening van 9,70 rekende hij in een onderling duel af met ploeggenoot Dai Dai N’tab, die met 34,88 de zevende tijd noteerde. "Het gat met de nummers één en twee vind ik nog te groot, maar 34,6 is een solide tijd hier in Heerenveen voor mij", aldus Scheperkamp.

Na een aantal 'slechte races' aan het begin van het seizoen liet de Hilversummer in Heerenveen zien wel degelijk bij de beste 500 meterrijders ter wereld te behoren. Met een tijd van 34,69 waren alleen de Canadees Dubreuil (34,34) en de Japanner Morishige (34,45) iets sneller dan de jonge sprinter van Team Jumbo-Visma. "Ik rijd eindelijk een race die bij me past. Met een beetje geluk kom je dan op het podium."

Vooral technisch liep het beter, oordeelde Scheperkamp, die zich vorig jaar bij het grote publiek in de kijker reed. Tijdens het OKT in december plaatste hij zich verrassend voor de Olympische Spelen. "Natuurlijk ligt het zwaartepunt voor ons in februari en maart, maar dat betekent niet dat ik hier niet wilde presteren. Als je bij het WK in maart hoge ogen wil gooien, zul je bij de World Cups ook moeten laten zien dat je het kan."

Scheperkamp gaf na afloop aan inspiratie te hebben gehaald uit de prestatie van Joep Wennemars, die vrijdag een zilveren medaille veroverde op de 1000 meter. "Als ik Joep op het podium zie rijden, dan word ik getriggerd. Ik wil natuurlijk ook de aansluiting vinden met de wereldtop. Het zou mooi zijn om voortrekker te zijn van de nieuwe generatie, maar daar horen wel prestaties bij."

Op de 5 kilometer zetten Beau Snellink en Kars Jansman allebei een persoonlijk record neer. Snellink eindigde met een tijd van 6.11,81 als vierde, terwijl Jansman in de laatste rit 6.15,22 klokte. Hun vorige PR's stonden respectievelijk op 6.14,98 en 6.15,56.

Gerelateerde updates