Shop
Scheperkamp stunt met olympisch ticket op 500 meter: 'Ik besef het nog niet helemaal'

Scheperkamp stunt met olympisch ticket op 500 meter: 'Ik besef het nog niet helemaal'

Merijn Scheperkamp heeft op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor een grote verrassing gezorgd. De 21-jarige sprinter van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma was na twee 500 meters de snelste man van het veld en stelde daarmee een olympisch ticket veilig. "Ik had nooit verwacht dat ik het nu al zou halen."

Scheperkamp gelooft niet zo in wonderdagen, maar de laatste maandag van het jaar 2021 mocht toch wel degelijk een bijzondere dag worden genoemd. De schaatser uit de ploeg van coach Sicco Janmaat sprintte op de eerste omloop van de 500 meter al naar een derde plek (34,64) en deed daar op de tweede omloop nog een schepje bovenop. Na een opening van 9,64 zette hij uiteindelijk een tijd van 34,45 op het scorebord. Die tijd was tevens goed voor een persoonlijk record.

"Die 34,45 kwam wel een beetje onverwacht", gaf een glunderende Scheperkamp na afloop van zijn race toe. "Na de eerste 500 meter had ik wel het gevoel dat ik misschien onder de tijd van Dai Dai N'tab (34,53) zou kunnen duiken, maar dan moet je het nog wel even doen. Ik probeerde me zo veel mogelijk op m'n eigen taken te richten, aangezien ik op de rest geen invloed heb en dat ging gelukkig goed. Dat ik nu eerste ben geworden, kan ik nog helemaal niet beseffen."

Doordat de eerste plek op de 500 meter op de achtste plek van de matrix staat, weet Scheperkamp dat hij zich op mag gaan maken voor zijn eerste Olympische Spelen. De jongeling noemt het een droom die uitkomt. "Ik had niet verwacht dat het nu al zou lukken. Ik zei altijd: als ik het nu niet haal, dan komt er over vier jaar wel weer een nieuwe kans. Dan heb ik tevens wat meer ervaring en ben ik een completere schaatser. Daarom stond ik er vandaag ook zo relaxed in."

Scheperkamp beleeft onder leiding van zijn coach Sicco Janmaat zijn doorbraakjaar. Bij de NK afstanden eind oktober plaatste hij zich op eigen kracht voor de World Cups en in die World Cups stond hij zijn mannetje tussen het internationale geweld. "Ik heb fysiek en technisch een stap gemaakt", verklaarde hij zijn snelle opmars. "Verder ben ik heel erg blij dat ik in de opleidingsploeg zit. Ik word hier heel erg uit de wind gehouden en krijg niet al te veel druk op mijn schouders gelegd. Dat werkt gewoon heel fijn."

N'tab in wachtkamer

Voor Dai Dai N'tab verliepen beide 500 meters niet zoals gehoopt. De sprinter van Team Jumbo-Visma zette op de eerste 500 meter weliswaar de snelste tijd neer (34,53), maar liep door een val van Hein Otterspeer (Team Reggeborgh) een snellere tijd mis. Ook bij de tweede poging kreeg N'tab te maken met een bijna vallende tegenstander; Kai Verbij maakte na een paar passen een misstap en kon daardoor een snelle tijd vergeten. "Ik baal dat ik twee rommelige ritten om mijn oren krijg", zei een teleurgestelde N'tab.

"Ik krijg in beide races klappen te verduren en daar was ik gewoon niet genoeg tegen gewapend. Ik stond hier met een goede vorm aan de start, probeerde foutloos te rijden, maar was toch niet sterk genoeg om mijn eigen ding te blijven doen. Ja, dat kan ik mezelf wel verwijten." N'tab moet nu afwachten of zijn tweede plaats op de 500 meter voldoende is om bij de negen schaatsers te komen die Nederland mag afvaardigen naar China. De tweede plek van de 500 meter staat namelijk op de dertiende plek in de matrix.

"Ik ben niet kansloos, maar er moeten een aantal jongens zijn die dubbelen", doelt hij op schaatsers die zich voor meerdere afstanden kunnen plaatsen. "Ik had hier gewoon eerste willen worden om dat ticket veilig te stellen en ik ben nog steeds van mening dat ik die goede benen ook had. Ik baal er gewoon van dat ik mijn vorm niet goed genoeg heb kunnen laten zien en moet gaan afwachten of ik naar de Spelen mag."

Kai Verbij moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek. De sprinter van Team Jumbo-Visma klokte op de eerste omloop 34,57 en zit daarmee net als N'tab in de wachtkamer voor de Olympische Spelen. Thomas Krol reed op de eerste omloop 34,69 en sloeg vervolgens de tweede 500 meter over om zich volledig te kunnen richten op de 1000 en 1500 meter. Tijmen Snel (34,82) en Serge Yoro (34,98, PR) eindigden ook in de top tien.

Gerelateerde updates