Scheperkamp na debuut in World Cup: 'Dit is waar je het voor doet'

Merijn Scheperkamp van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma heeft zondagochtend zijn debuut gemaakt in het World Cup-circuit bij de senioren. Het 20-jarige talent eindigde als tweede in de B-groep van de 500 meter met een tijd van 35,45. Daarmee hoefde hij alleen de Duitser Joel Dufter voor zich te dulden (35,10). "Ik pak de kansen die mij aangereikt worden."

Merijn, hoe was het om je debuut te maken?
"Supervet! Ik zat natuurlijk al twee weken in de schaatsbubbel en wist niet of ik nog in actie zou komen. Als het dan bij de laatste race nog gebeurt, is dat mooi. Het was het wachten meer dan waard."

Je eindigt als tweede achter Dufter. Hoe kijk je terug op je race?
"Ik vind het moeilijk om mijn tijd te analyseren, omdat het vanwege het vroege tijdstip lastig te vergelijken is met andere races. Er is zeker nog ruimte voor verbetering, want er zaten nog wel wat foutjes in. Maar als ik deze tijd vorig jaar had gereden, was het een persoonlijk record geweest. In dat opzicht ben ik blij dat ik mij dit jaar zo heb ontwikkeld. Het is zeker geen schande om achter iemand als Dufter te eindigen. Normaal gesproken rijdt hij in de A-groep en is hij in staat om een 34'er te rijden. Als ik daar bij mijn debuut drie tienden achter zit, heb ik het goed gedaan. Dit is een mooie afsluiter van het seizoen. Ik kan terugkijken op een goed jaar."

Wanneer hoorde je dat je mocht rijden?
"Gisteravond. Om eerlijk te zijn, zag ik hem wel een beetje aankomen. Kai (Verbij, red.) moest bij de eerste 500 meter strijden om in de A-divisie te blijven vanwege zijn val van vorige week. Ik had al opgevangen dat hij niet zou gaan rijden als hij in de B-groep moest starten. Hij focust zich volledig op de 1000 meter. Ik keek die 500 meter en dacht: misschien heeft Kai het net gered, maar dat bleek helaas niet zo te zijn. Ik was heel blij dat ik mocht rijden, maar wilde ook niet te vrolijk zijn. Kai is en blijft een ploeggenoot, dus vond het ook wel een beetje jammer voor hem. Maar goed, ik moet zelf ook hard rijden en wil mezelf ontwikkelen. Ik pak de kansen die mij aangereikt worden."

Het is Thialf, dus bekend terrein voor je. Je hebt hier dit seizoen al oefensessies en nationale wedstrijden gereden. Was het vandaag anders?
"Ja, toch wel. Het geeft een andere vibe als die buitenlandse schaatsers aan de start staan. Daarnaast rijd je zelf in een ander kleur pak dan je gewend bent. Helaas heb ik mijn World Cup-debuut gemaakt zonder publiek op de tribune, maar dat is nou eenmaal de situatie waarin we zitten. Dat is jammer, maar meer ook niet."

Maakte het feit dat je tegen een routinier als Nico Ihle reed het nog extra speciaal?
"Absoluut. We gaven elkaar een boks voor de start en vervolgens vochten we het uit op het ijs. Dat is mooi. Door zijn val van vorige week was ik nog wel even bang, dat ik dacht: ik hoop niet dat er iets geks gebeurt in de rit. In het verleden heb ik ook al eens tegen zijn broer gereden, dus nu heb ik ze allebei gehad. Dat is leuk."

Dit debuut zal naar meer smaken…
"Absoluut. Ik ga de komende maanden er alles aan doen om alleen nog maar beter te worden en de stijgende lijn van dit seizoen door te trekken, zodat ik vaker van dit soort wedstrijden mag rijden. Hier doe je het als schaatser allemaal voor."

Foto's: Stephan Tellier