Shop
Scheperkamp grijpt net naast Europese titel op 500 meter: 'Dit is wel zuur'

Scheperkamp grijpt net naast Europese titel op 500 meter: 'Dit is wel zuur'

Merijn Scheperkamp is er op de slotdag van de EK afstanden net niet in geslaagd om opnieuw voor een stunt te zorgen. De 21-jarige Hilversummer, die anderhalve week geleden nog verraste met een olympisch ticket op de 500 meter, kwam zondagavond slechts één honderdste tekort om de gouden medaille op de 500 meter in ontvangst te nemen. "Als ik het resultaat even wegdenk, ben ik hier best tevreden mee."

Scheperkamp, die zaterdag zijn EK-debuut had opgeluisterd met een gouden medaille op de Team Sprint, had naar eigen zeggen best kunnen leven met een zilveren medaille als het verschil met de nummer één, Piotr Michalski, wat groter was geweest. "Als hij mij met een tiende van een seconde had verslagen, had ik gedacht: oké, hij is van jou. Nu verlies ik hem op één honderdste en dat is altijd zuur."

Hoewel de teleurstelling na afloop van zijn rit overheerste, zag de sprinter van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma ook een aantal goede dingen. Zijn tijd van 34,61 was bijvoorbeeld de tweede tijd die hij ooit in Thialf had gereden. "Als ik het resultaat even wegdenk, mag ik gewoon heel erg tevreden zijn met de tijd die ik heb neergezet", aldus Scheperkamp, die vooral te spreken was over zijn rondje.

De opening had daarentegen wat beter gekund, vond hij. "Ik was niet scherp genoeg bij de start: 9,8 is geen opening die bij me past." Scheperkamp, die het in de zesde rit opnam tegen zijn ploeggenoot Dai Dai N'tab, was extra gebrand om een goede rit neer te zetten. Omdat N'tab tijdens het OKT weinig fortuin kende, wilde Scheperkamp vandaag laten zien dat hij het olympisch ticket echt verdiend had. "Dat is denk ik wel gelukt."

 / 

Met een gouden medaille op de Team Sprint (samen met Tijmen Snel en Kai Verbij) en een zilveren medaille op de 500 meter kon Scheperkamp terugkijken op een geslaagd EK-debuut. "Ik ben supertevreden met mijn prestaties en het scheelde maar weinig of ik had hier met twee titels weggelopen. Dat is jammer genoeg niet gelukt, maar de Olympische Spelen zijn voor mij belangrijker dan de EK afstanden."

N'tab gefrustreerd

Dai Dai N'tab moest op de 500 meter genoegen nemen met een bronzen medaille. De 27-jarige sprinter, die vanwege een coronageval in zijn omgeving een week in thuisquarantaine moest zitten, kwam in zijn rit tegen Scheperkamp niet verder dan een tijd van 34,76 en hield er na afloop een frustrerend gevoel aan over. "Ik heb een kloteweek achter de rug", aldus N'tab, die vorige week zondag te horen had gekregen dat hij niet in de olympische ploeg was opgenomen.

"Ik ben er echt ziek van geweest en eigenlijk ben ik dat nog steeds. Mentaal gezien was het heel zwaar." Dat N'tab daarbovenop ook nog eens een week in isolatie moest, maakte het extra lastig. "Toen ik hier drie dagen geleden voor het eerst weer kwam, merkte ik dat ik best wel boos was op alles en iedereen. Ik heb mezelf voor de gek moeten houden naar deze wedstrijd toe en dat is aardig gelukt. Als je een week niet hebt kunnen trainen, is een derde plek prima."

Gerelateerde updates