Shop
Scheperkamp en N'tab plaatsen zich voor World Cups 500 meter

Scheperkamp en N'tab plaatsen zich voor World Cups 500 meter

Merijn Scheperkamp en Dai Dai N’tab hebben zich op de 500 meter verzekerd van een startbewijs voor de World Cups. Na een tegenvallende eerste omloop stelden de sprinters van Team Jumbo-Visma het ticket op de tweede omloop veilig. "Ik weet hoe ik hard moet schaatsen."

N’tab en Scheperkamp stonden na de eerste omloop van de 500 meter op een respectievelijk zesde en zevende plaats, maar herstelden zich knap op de tweede omloop. N’tab bereikte de finish in een tijd van 34,95 (derde), terwijl Scheperkamp een tijd van 34,88 (tweede) liet noteren. "Ik heb het mezelf heel moeilijk gemaakt", aldus Scheperkamp, die na afloop aangaf wat last te hebben gehad van zijn lies.

"Vorige week had ik een klein ongelukje bij een trainingswedstrijd, waardoor ik vandaag niet lekker kon bewegen. Met name in de eerste rit had ik er veel last van. Ik wilde liever niet op pijnstillers rijden, maar heb ze voor de start van de tweede omloop toch maar genomen. Ik wil niet zeggen dat de pijnstillers me harder hebben laten schaatsen, maar ze hebben me wel makkelijker laten bewegen."

Dat Scheperkamp zich uiteindelijk toch nog bij de beste vijf schaarde, voelde voor hem als een enorme opluchting. "Ik haalde vertrouwen uit de NK afstanden van vorig jaar; toen begon ik met een dubbele valse start en reed ik daarna 34,8. Net als nu." Ook de prestaties van vorig seizoen schoten nog even door het hoofd van Scheperkamp. "Ik weet hoe ik hard moet schaatsen, dat heb ik vorig seizoen wel laten zien. Het zou nergens op slaan als ik dat nu niet zou kunnen."

Net als Scheperkamp moest ook N'tab aan de bak op de tweede 500 meter. De 28-jarige sprinter kwam op de eerste omloop niet verder dan een tijd van 35,21 maar was een kleine twee uur later precies op tijd bij de les. "Ik merk dat ik nog niet lekker aan het schaatsen ben. Fysiek voel ik me supergoed, maar op de een of andere manier kan ik mijn energie en kracht niet overbrengen op het ijs", keek N'tab teleurgesteld terug op zijn racedag.

N'tab, die sinds maandag op nieuwe schoenen rijdt, wees onder meer naar zijn materiaal. "Ik rijd op een vrij bijzondere ronding. Als ik een klein beetje verkeerd beweeg, mis ik hem compleet. Op de 500 meter kun je je geen misser permitteren, want dan verlies je zo een paar tienden", aldus de sprinter, die desalniettemin heel blij is dat hij zich ertussen heeft gereden. "De puntjes op de i komen later. In maart hoeven we pas écht goed te zijn."

Kai Verbij kende geen gelukkige start van het schaatsseizoen. De 28-jarige sprinter moest op de eerste 500 meter na een paar passen geblesseerd uitstappen. "Het kwam iets harder aan dan ik had verwacht", doelde Verbij op zijn lieskwetsuur. "Ik ga het laten nakijken door de arts om te bekijken hoe ernstig het is. Ik kan gewoon lopen, daar ben ik heel blij om."

De tweevoudig wereldkampioen op de 1000 meter haalt nog geen streep door zijn deelname aan de kilometer. Zijn favoriete afstand staat zondag op het programma in Thialf. "Ik ben nog hoopvol voor de rest van het weekend. Maar het is afwachten."

Gerelateerde updates