Shop
Debutant Scheperkamp beste Nederlander op 500 meter

Debutant Scheperkamp beste Nederlander op 500 meter

De sprintmannen van Team Jumbo-Visma hebben zich op de 500 meter niet kunnen mengen om de olympische medailles. Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Thomas Krol waren in de Ice Ribbon in Peking niet opgewassen tegen het Aziatische sprintgeweld, waarvan Tingyu Gao in een olympisch record de snelste was.

De 24-jarige Chinees snelde naar een tijd van 34,32 en bezorgde daarmee zijn thuisland de eerste gouden medaille uit de geschiedenis van het langebaanschaatsen. De Zuid-Koreaan Min Kyu Cha (34,39) en de Japanner Wataru Morishige (34,49) maakten het podium compleet, terwijl de Nederlandse sprintmannen niet in de top tien eindigden. Merijn Scheperkamp, uitkomend voor de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, was op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

De olympisch debutant noteerde na een opening van 9,71 een tijd van 34,73 en bleef daarmee 0,18 seconden verwijderd van zijn PR. "Ik mag zeker niet ontevreden zijn met m'n rit, maar ik had gehoopt om hier een fantastische rit te rijden en dat is niet gelukt", was de 21-jarige Scheperkamp kritisch op zichzelf. "Ik zie een leeftijdsgenoot (Morishige) op de derde plek staan en dat motiveert me heel erg om de komende vier jaar keihard te werken om ook op dat podium te staan."

Kai Verbij kwam in zijn rit tegen Ruslan Murashov niet verder dan een tijd van 34,87 en eindigde daarmee op de veertiende plek. Thomas Krol, die eerder deze week bij zijn olympisch debuut zilver won op de 1500 meter, dook met een tijd van 35,06 net niet onder de gehoopte 35 seconden en werd daarmee achttiende. De Europees kampioen sprint zag zijn 500 meter vooral als een opmaat naar de 1000 meter, die volgende week vrijdag wordt verreden.

Gerelateerde updates