Profiel
Roglic verliest rode trui op Angliru, maar plooit niet in Vuelta a España

Roglic verliest rode trui op Angliru, maar plooit niet in Vuelta a España

Primoz Roglic heeft de rode leiderstrui moeten afstaan in de twaalfde etappe van de Vuelta a España. De kopman van Team Jumbo-Visma had het lastig op de steile flanken van de Angliru, maar plooide niet. De Sloveen kwam als vijfde over de streep op 26 seconden van ritwinnaar Hugh Carthy. Hij gaf ook tien seconden toe op Richard Carapaz, die de leiding in het klassement weer overneemt.

In de korte etappe met vijf beklimmingen werd er net zoals gisteren hard gereden vanuit het vertrek. Een vroege vlucht werd al voor de Angliru ingelopen, waarna Team Jumbo-Visma het tempo de hoogte injoeg met eerst Robert Gesink en daarna Jonas Vingegaard. In de laatste drie kilometer met percentages van boven de twintig procent kreeg Roglic het lastig, maar hij beperkte mede met dank aan Sepp Kuss de schade.

"Het was een te zware klim voor een sprinter."

Primoz Roglic

“Het was een te zware klim voor een sprinter,” grapte Roglic. “Ik had niet mijn allerbeste dag, maar uiteindelijk kan ik niet ontevreden zijn met het resultaat. Ik sta nog steeds goed in het klassement en daar ben ik heel blij om. Uiteraard verlies je liever geen tijd, maar het is wat het is. De ploeg was wederom enorm sterk en erg indrukwekkend. Ze rijden allemaal op een hoog niveau. Ik wil me verontschuldigen bij Sepp, want hij had zeker de etappe kunnen winnen. Maar ik wil hem ook bedanken voor de steun in de laatste kilometers. Zonder hem had ik meer tijd verloren. Nu gaan we eerst genieten van de rustdag en dan gaan we ons focussen op de tijdrit. We zullen alles blijven geven om de Vuelta te winnen. Alles is nog mogelijk in de derde week.”

"We hebben dan wel de leiderstrui verloren, maar zeker nog niet de Vuelta."

Grischa Niermann

Ploegleider Grischa Niermann beaamt dat. “We hebben laten zien de sterkste ploeg in de Vuelta te zijn. We hebben dan wel de leiderstrui verloren, maar zeker nog niet de Vuelta. Ondanks de mindere dag van Primoz ben ik blij met het resultaat en de manier waarop we als ploeg gereden hebben. Iedereen weet wat zijn taak is en heeft die ook uitgevoerd. We kijken al uit naar de tijdrit van dinsdag. Het is een vrij lange tijdrit en rechttoe-rechtaan met een steile anderhalve kilometer lange klim op het einde. Het is een tijdrit die Primoz moet liggen, maar we maken pas na de tijdrit de balans op.”

 / 

Gerelateerde updates