Profiel
Roglic valt aan op Col de la Loze en vergroot voorsprong in Tour de France

Roglic valt aan op Col de la Loze en vergroot voorsprong in Tour de France

Primoz Roglic en Team Jumbo-Visma hebben in de zeventiende etappe van de Tour de France goede zaken gedaan in het klassement. De kopman van Team Jumbo-Visma werd tweede achter Miguel Angel Lopez op de steile Col de la Loze en deelde een tikje uit aan Tadej Pogacar. In het klassement heeft Roglic nu een voorsprong van 57 seconden op zijn landgenoot, zeventien meer dan voor de etappe.

In de koninginnenetappe werd er zoals bijna elke dag vol gestreden vanuit de start. Nadat Carapaz als laatste van een kopgroep was ingelopen, trok Sepp Kuss het tempo de hoogte in. Alleen Roglic, Lopez en Pogacar konden volgen. In de laatste drie kilometer was het een gevecht van man tegen man. Roglic en Kuss voerden de druk op Pogacar op, waarna hij moest passen. Aan de streep had Roglic een voorsprong van vijftien seconden op zijn jongere landgenoot. Daarnaast greep hij twee extra bonificatieseconden. Kuss kwam als vierde over de streep, Tom Dumoulin als tiende.

"Als ik een mogelijkheid zie, val ik aan en dat heb ik gedaan."

Primoz Roglic

“Het was een goede dag voor ons”, aldus Roglic. “Ik ben heel blij met wat we vandaag hebben laten zien en eveneens met de tijdswinst. Ik had natuurlijk graag gewonnen, maar Lopez was iets te sterk. Het was een heel zware etappe met een heel steile slotklim. Zo’n slotklim is wel heel eerlijk. Als ik een mogelijkheid zie, val ik aan en dat heb ik gedaan. Het belangrijkste is dat ik behalve op Lopez meer voorsprong neem op mijn andere concurrenten. De Tour is echter nog niet gestreden en er gaan nog drie zware dagen komen. We moeten gefocust blijven en klaar zijn voor de aanvallen die gaan komen. De ploeg was heel sterk. Ik kan mijn ploeggenoten niet genoeg bedanken. Vooral Sepp was indrukwekkend vandaag.”

"Het plan was dat ik zou aanvallen en de concurrentie zou dwingen om te achtervolgen."

Sepp Kuss

Kuss reed in dienst van Roglic een ijzersterke etappe. “We hebben deze etappe meerdere malen verkend. Maar in een wedstrijd is het toch anders. Ik voelde mij heel goed. Het plan was dat ik zou aanvallen en de concurrentie zou dwingen om te achtervolgen. Lopez en ik hadden een kleine voorsprong, maar hij reed zo hard dat ik hem niet kon volgen. Ik wilde mezelf niet opblazen. Ik heb op Primoz gewacht en gelukkig was hij goed genoeg om tijd te pakken op Tadej. Op een col als de Loze, met de vele tempowisselingen, is het moeilijk om een gat te dichten als dat er eenmaal is. Dit was een prima dag voor ons.”

"De slotklim is een eerlijke klim en dan zie je dat Primoz in deze Tour een van de beste is."

Tom Dumoulin

Dumoulin is het eens met zijn twee ploegmaats. “Dit is een prima resultaat. We nemen tijd op Pogacar. Dat hadden we niet direct verwacht. We hadden de etappe onder controle. Door het werk van Bahrain hebben we niet hoeven achtervolgen. Voor ons was het met die kopgroep een prima situatie, want dan waren de bonificaties weg. We waren met zes renners goed vertegenwoordigd. Dat was wel lekker. De slotklim is een eerlijke klim en dan zie je dat Primoz in deze Tour een van de beste is.”

 / 

Gerelateerde updates