Profiel
Roglic subliem naar eindzege Ronde van het Baskenland

Roglic subliem naar eindzege Ronde van het Baskenland

Primoz Roglic heeft voor de tweede keer de Ronde van het Baskenland gewonnen. In de slotetappe met zeven beklimmingen kwam de kopman van Team Jumbo-Visma jubelend als tweede over de meet. Ploeggenoot Jonas Vingegaard eindigde achter Roglic als tweede in het eindklassement.

De Nederlandse ploeg sleepte eveneens alle truien en het ploegenklassement in de wacht. Voor Roglic betekende het zijn vijfde seizoenszege en voor Team Jumbo-Visma de dertiende.

De korte koninginnenrit leverde vanaf het begin spektakel op. Antwan Tolhoek en Sam Oomen staken al vroeg hun neus aan het venster en maakten deel uit van de kopgroep. In de afdaling van de vierde beklimming scheurde het peloton in stukken. Roglic sloeg zo een gaatje met zijn directe concurrenten Brandon McNulty en Tadej Pogacar. De Sloveen sloot even later aan bij de groep met Tolhoek en Oomen. De voorsprong van die groep liep daarna snel op en schommelde in het vervolg van de etappe steeds rond de veertig seconden. Op de streep liet Roglic de dagzege aan zijn enig overgebleven medevluchter David Gaudu.

"Ik ben trots op mijn overwinning en op de talentvolle ploeg waarmee we deze week hebben gekoerst."

Primoz Roglic

Roglic keek met blijdschap terug op zijn eindoverwinning . “Ik ben zeer vereerd dat ik het eindklassement heb gewonnen. Gelukkig bleef pech ons ditmaal bespaard. Deze etappe was kort, maar krachtig. Het was een pittige dag, maar het eindresultaat mag er zijn. Ik ben heel trots dat we hier met een jong team het maximale hebben gepresteerd. Ik had kennis van het parcours. Er zat niets anders op dan de koers hard te maken vandaag. Ik heb genoten van het rijden in het Baskenland de afgelopen week. Het resultaat maakt het alleen nog maar mooier. Ik ben trots op de talentvolle ploeg waarmee we deze week hebben gekoerst. Zo is Jonas zijn tweede plaats in het algemeen klassement een mooie beloning voor zijn sterke optreden.”

"Voor de tweede plaats en de winst in het jongerenklassement had ik vooraf getekend."

Jonas Vingegaard

Vingegaard zelf was erg te spreken over zijn prestatie. “Ik heb dit seizoen een heel grote stap gemaakt. Ik ben heel erg blij dat ik als tweede ben geëindigd in het eindklassement. Ik baalde ervan dat ik de etappe van donderdag niet kon winnen, maar deze prestaties maken alles goed. Voor de tweede plaats en de winst in het jongerenklassement had ik vooraf getekend.”

"Niet iedereen had begrip voor onze tactiek in de voorbije week, maar achteraf blijkt dat het toch de juiste tactiek is geweest."

Grischa Niermann

Ploegleider Grischa Niermann zag de uitgestippelde tactiek uitmonden in een succes. “Een supermooie dag voor ons als ploeg. Het is precies gelopen zoals wij vooraf gepland hadden. We wilden van het begin af aan koers maken en de concurrentie onder druk zetten. Vandaag hebben we een prima staaltje ploegenwerk geleverd. We nemen alle truien mee naar huis in een van de zwaarste koersen van het jaar. De complimenten gaan niet alleen naar Primoz en Jonas, maar naar de gehele ploeg. Niet iedereen had begrip voor onze tactiek in de voorbije week, maar achteraf blijkt dat het toch de juiste tactiek is geweest. We hebben vandaag andermaal bewezen dat we meer in onze mars hebben dan enkel de koers controleren. We sluiten deze week met een uitstekend gevoel af.”

 / 

Gerelateerde updates