Roglic pakt eindzege Parijs-Nice na spannende slotrit

Roglic pakt eindzege Parijs-Nice na spannende slotrit

Primoz Roglic heeft het eindklassement van Parijs-Nice gewonnen. In de laatste rit moest de Sloveen van Team Jumbo-Visma nog flink aan de bak, maar mede dankzij een sterke Wout van Aert wist Roglic zijn leiderstrui te behouden. Van Aert won op zijn beurt de groene trui.

De ‘koers naar de zon’ deed haar naam geen eer aan in de laatste etappe van deze editie. Onder regenachtige omstandigheden gingen de renners op pad voor een korte, maar lastige rit rondom Nice. Vanaf het begin van de wedstrijd lag het tempo hoog. Verschillende renners probeerde te ontsnappen, maar konden niet wegkomen dankzij de controle van Team Jumbo-Visma in het peloton. Uiteindelijk bleef er select gezelschap over met daarbij vier renners van Team Jumbo-Visma.

 / 

Onder aanvoering van Steven Kruijswijk en Rohan Dennis werd het tempo hoog gehouden, maar na een versnelling van INEOS moesten ook zij de rol lossen. Een ijzersterke Van Aert wist zich naast Primoz Roglic te handhaven in deze groep. Na een versnelling van Martínez bleef er een groep van vijf renners over, met daarbij Van Aert en Roglic.

Op de Col d’Eze wist Simon Yates zich los te rijden van de voorste groep. Roglic en Van Aert bleven op hun beurt bij elkaar en wisten met een achterstand van twintig seconden de top van de slotklim te bereiken. Vervolgens waren de kopmannen van Team Jumbo-Visma aangewezen op een achtervolging tot de streep. Hoewel de ritzege niet meer binnen bereik kwam, konden beide renners samen de achterstand beperkt houden waardoor Roglic de eindzege binnenhaalde en zijn tweede seizoenszege behaalde. Daarmee bezorgde hij zijn ploeg de zevende overwinning van het wegseizoen.

"Het was nog spannend op het einde, maar we hebben ons doel bereikt."

Primoz Roglic

Voor Roglic werd het nog even spannend. “Het was een superzware dag vandaag. Ik had niet mijn beste dag. Het team was weer supersterk vandaag. Dan heb je ook nog Wout en Wout kan alles. Ik ben ontzettend blij met hem. We hebben een geweldige week achter de rug. Iedereen in de ploeg heeft zijn aandeel gehad in deze zege. Het was nog spannend op het einde, maar we hebben ons doel bereikt. Ik ben blij en opgelucht met deze zege.”

Van Aert liet vandaag wederom zien van onschatbare waarde te zijn voor zijn ploeg. De winnaar van de groene trui loodste zijn kopman door de laatste lastige kilometers van de koers. “Het was een scenario dat ik zo lang mogelijk bij Primoz zou blijven. We hebben geprobeerd de race te controleren, maar dat was lastig met de vele beklimmingen. Richting de finale dacht ik dat we in een goede situatie zaten. Ik hoopte dat Primoz de benen had zoals hij ze vaker heeft, maar hij had het lastig vandaag. Ik wist dat het tweede deel van de klim wat winderiger was en het van nut zou kunnen zijn om daar samen te zitten. Vanuit daar was het alles geven tot de finish.”

Voor Van Aert lag ook de groene trui nog op hem te wachten. “Het was een leuk doel om voor de groene trui te gaan. Ik zat er vandaag goed bij en heb nog wat punten gepakt, waardoor ik zeker was van dit klassement. Ik ben vooral blij dat we de eindzege hebben gepakt.”

 / 

Gerelateerde updates