Profiel
Roglic opnieuw eindwinnaar Vuelta a España

Roglic opnieuw eindwinnaar Vuelta a España

Primoz Roglic heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Vuelta a España gewonnen. De rode leiderstrui van de kopman van Team Jumbo-Visma kwam in de slotetappe naar Madrid niet in gevaar.

Nadat Roglic afgelopen september in extremis naast de eindwinst in de Tour de France greep, was het in de Spaanse ronde wel raak. Roglic won deze Vuelta a España vier etappes, waaronder de individuele tijdrit naar Mirador de Ézaro. Ook het puntenklassement werd gewonnen door de Sloveen. Eerder dit jaar won hij onder meer de Tour de l’Ain, een etappe in de Tour de France en Luik-Bastenaken-Luik.

Roglic is blij dat hij voor de tweede keer in zijn carrière de Spaanse rittenkoers heeft gewonnen. “Ik en mijn ploeggenoten hebben er elke dag voor gevochten. Elke etappe hebben we als een eendagskoers beschouwd. Ik ben erg trots op de prestatie die we met zijn allen hebben neergezet. Gedurende de afgelopen drie weken voelde ik me nog prima in vorm. Ik ben blij dat ik mijn seizoen op deze manier af kan sluiten. De komende periode pak ik even mijn rust, maar daarna ga ik samen met de ploeg plannen maken voor 2021. Er zijn nog wat doelen die ik wil behalen in mijn carrière. Dat is voor mij een enorme motivatie voor de komende jaren.”

"Elke etappe hebben we als een eendagskoers beschouwd."

Primoz Roglic

“De winst van 2019 was natuurlijk speciaal, omdat ik toen mijn eerste grote ronde won”, vervolgt de Sloveen. “Desalniettemin schat ik deze overwinning ook heel hoog in, omdat die deel uitmaakt van het geweldige seizoen dat ik heb gehad. We mogen blij zijn dat we, gezien de situatie waarin de wereld verkeert, dit jaar toch de Vuelta hebben kunnen rijden. Daarvoor wil ik de organisatie van de Vuelta en alle betrokkenen bedanken. Het was erg goed geregeld hier.”

Ploegleider Grischa Niermann ervoer de Vuelta a España als een speciale ronde. “De voorbereiding was anders dan we gewend waren en wellicht niet optimaal, maar dat geldt voor het hele peloton. We wisten niet helemaal waar we stonden. Nu we terugkijken, denk ik dat we heel erg blij kunnen zijn met de manier waarop we hebben gekoerst. Met vier etappes en de eindoverwinning is deze ronde natuurlijk erg geslaagd voor ons. We hadden met Primoz de topfavoriet in huis. Hij heeft zich terug geknokt na de teleurstelling van de verloren Tour de France. Daar had hij heel even voor nodig. Op het WK was hij nog niet top, maar in Luik-Bastenaken-Luik zag je weer dat hij nog veel motivatie had. Het is een lang seizoen geweest en hij heeft er van begin tot eind gestaan. Hij is voor het tweede jaar op rij de nummer een van de wereld. Op meerdere terreinen kan hij wedstrijden winnen en hij staat er altijd. Dat zegt genoeg. Het is een absolute topper en een mooie gast om mee te werken.”

De Duitse ploegleider heeft zijn ploeg in de Vuelta goed werk zien leveren. “Ik denk dat we hebben laten zien dat we de beste ploeg waren. Mannen als Paul, Lennard en Jonas staken boven zichzelf uit. Op de momenten dat Primoz het moeilijk had, wisten we hem altijd als ploeg te ondersteunen. Als ploeg hebben we een enorme stap gezet. We mogen ons een van de beste teams van de wereld noemen. Ik ben erg trots op wat we met z’n allen bereikt hebben en welke stappen in onze ontwikkeling we afgelopen jaren hebben gezet. Deze overwinning is een kroon op een heel raar jaar, maar wel op een topseizoen.”

De Vuelta a España was de laatste koers voor Team Jumbo-Visma op Bianchi. Het fietsenmerk is de afgelopen zeven seizoenen met Team Jumbo-Visma en diens prestaties meegegroeid en heeft er mede voor gezorgd dat de Nederlandse ploeg de prestaties van de afgelopen jaren heeft kunnen behalen. Roglic won de Vuelta a España van 2020 met een verschil van vierentwintig seconden. In de wereld van topsport maken details het verschil. Bianchi heeft een bijdrage geleverd aan dit verschil door op een innovatieve manier te werken op het gebied van aerodynamica, zowel bij de Oltre XR4 wegfiets als de Aquila CV tijdritfiets. Ook zorgde de speciale lak op de frames voor winst op het gebied van het gewicht van de fiets. Team Jumbo-Visma bedankt Bianchi voor de jarenlange samenwerking.

 / 

Gerelateerde updates