Profiel
Roglic ook tweede na eerste Pyreneeënetappe in Tour de France

Roglic ook tweede na eerste Pyreneeënetappe in Tour de France

Ook na de eerste Pyreneeënetappe in de Tour de France staat Primoz Roglic tweede in het klassement. In de achtste etappe naar Loudenvielle eindigde de Sloveen in het groepje der favorieten op 6.40 van etappewinnaar Nance Peters.

In de etappe vanuit Cazères, met onderweg de Col de Menté, de Port de Balès en de Col de Peyresourde, reed een omvangrijke kopgroep weg die streed voor de dagzege. Daarachter nam Team Jumbo-Visma op de Port de Balès het heft in handen. Robert Gesink, George Bennett en Wout van Aert joegen het tempo de hoogte in.

Primoz Roglic probeerde op de Peyresourde meerdere malen zijn concurrenten te bestoken, maar geraakte niet weg. Mede-kopman Tom Dumoulin had een mindere dag en besloot zich op de slotklim in dienst van Roglic te stellen.

“Het was geen gemakkelijke etappe,” aldus Roglic. “De ploeg heeft vandaag weer laten zien heel erg sterk te zijn. Tom gaf tijdens de voorlaatste klim aan dat hij voor de ploeg zou werken omdat hij zich niet top voelde. Dat heeft hij uitstekend gedaan, want door zijn werk dunde de groep snel uit. Het was een sterke beurt. We proberen elke dag ons best te doen om het hoogste te bereiken. Ik sta er nog steeds prima voor en de Tour duurt nog twee weken. Er kan nog van alles gebeuren.”

George Bennett beaamde dat. “Er komen nog genoeg bergetappes de komende twee weken. Het is niet noodzakelijk om elke dag tijd te pakken. Je moet ook goed je krachten doseren. Het plan was om op de Balès een beetje aan de boom te schudden. Jammer genoeg betaalde Sepp een beetje voor zijn zware inspanningen in de waaiers van gisteren. En om eerlijk te zijn ben ikzelf ook nog niet helemaal terug de oude na mijn valpartij in Nice. Maar ik verwacht dat ik dat wel weer ben binnen een paar dagen. Aan de ene kant was het een sterke teamprestatie vandaag. Vooral Wout, Robert, Tony en Amund waren van grote klasse en Primoz staat er nog steeds goed voor. Tom had een mindere dag. Wat hij vandaag voor de ploeg gedaan heeft, bewijst ook dat hij niet alleen een leider is, maar ook een teamplayer. Hij schuift zijn eigen belangen gemakkelijk aan de kant voor het teambelang. Dat siert hem. We hebben een doel en dat is de Tour te winnen en dat blijft na vandaag ook zo. De ploeg is een een goede flow en we hebben er veel vertrouwen in.”

Ploegleider Grischa Niermann ziet dat ook zo. “Er is inderdaad niks verloren. De etappe verliep niet helemaal zoals we het voor ogen hadden met het tijdsverlies van Tom. Maar we staan na acht dagen nog steeds waar we willen staan. Dat Pogacar wat van zijn verloren tijd terug heeft gepakt, is jammer, maar het is wat het is. Er komen nog genoeg zware dagen.”

 / 

Gerelateerde updates