Shop
Roglic neemt leiderstrui Dauphiné over van ploeggenoot Van Aert

Roglic neemt leiderstrui Dauphiné over van ploeggenoot Van Aert

Primoz Roglic heeft de macht gegrepen in het Critérium du Dauphiné. In de etappe die de renners over meerdere Alpenreuzen loodste, viel de Sloveen aan en moest hij enkel de laatst overgebleven vluchter Carlos Verona voor zich dulden. Jonas Vingegaard eindigde in het kielzog van Roglic eveneens op het podium.

Vanuit de start was het direct klimmen geblazen voor de renners. Een groep van twintig koos het hazenpad en mocht van het peloton op de Col du Galibier enkele minuten voorsprong bij elkaar sprokkelen. Team Jumbo-Visma nam het heft van de koers in handen en reed ook op de Col de la Croix-de-Fer attent van voren. Vlak onder de top besloot geletruidrager Wout van Aert zijn eigen tempo te gaan rijden. Na een lange afdaling stond er nog een berg op het menu: de korte, maar venijnige klim naar finishplaats Vaujany.

Het was wederom Team Jumbo-Visma dat de lakens uitdeelde op de slotbeklimming. Vingegaard schudde daar met nog drie kilometer op de teller flink aan de boom, met Roglic in zijn wiel. Slechts een handjevol renners kon het tempo van het tweetal volgen. De concurrentie moest definitief passen toen de Sloveen een nieuwe tempoversnelling plaatste. Roglic kwam enkele meters tekort voor de etappezege, maar nam wel de gele leiderstrui over van ploeggenoot Van Aert. Vingegaard steeg mede door zijn podiumplek naar de tweede plaats in het klassement. Zondag wacht de afsluitende rit van de Franse rittenkoers.

"Ik heb oprecht genoten van deze etappe"

Primoz Roglic

“Ik heb oprecht genoten van deze etappe”, vertelt Roglic na afloop. “In deze streek won ik een aantal jaren geleden mijn eerste etappe in de Tour. Vandaag verliep het eveneens op rolletjes. Het winnen van de etappe had niet de grootste prioriteit, maar toch is het jammer dat ik de zege op een haar na mis. Carlos verdiende de etappezege vandaag echter het meest. Het team heeft vandaag echt uitstekend werk verricht. Jonas reed een indrukwekkende etappe. Ik zie de etappe van morgen als de koninginnenrit. Uiteraard wil ik daarin mijn leiderstrui verdedigen. Het is zeker nog geen uitgemaakte zaak, dus we zullen nog op onze hoede moeten zijn. Ik kwam naar deze Dauphiné om het goede gevoel te pakken te krijgen. Ik denk dat we met de ploeg op een heel goede weg zijn richting de aankomende doelen. Zelf verbeter ik nog iedere dag en ik voel dat de benen sterker worden. Dat is een goed teken.”

 / 

Gerelateerde updates