Shop
Roglic geeft rode trui uit handen in vijfde etappe Vuelta a España

Roglic geeft rode trui uit handen in vijfde etappe Vuelta a España

Primoz Roglic heeft zijn rode leiderstrui in de Vuelta a España afgestaan. In de etappe naar Bilbao stond Team Jumbo-Visma toe dat een grote kopgroep voldoende tijd pakte om te strijden om de leiderstrui. De Fransman Rudy Molard is de nieuwe leider in het klassement na de door Marc Soler gewonnen rit.

Daarmee ontlast Roglic niet alleen zijn ploeggenoten voor de komende dagen, maar ook zichzelf. “Het brengt een hoop extra verplichtingen met zich mee. Dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring”, vertelt teamgenoot Robert Gesink na de finish. “Het is een voorrecht om in de leiderstrui te rijden. Maar door de verplichtingen op het podium en met de pers ben je langer bezig na de finish. De Vuelta duurt drie weken. Het is belangrijk om de rode trui op de laatste dag te hebben.”

"Het is belangrijk om de rode trui op de laatste dag te hebben"

Robert Gesink

Gesink geeft de credits vandaag aan de vluchters. “Felicitaties aan hun. Zij reden met een grote groep weg. Er was veel animo voor, want het duurde tachtig kilometer voordat de goede vlucht weg was. Ik denk dat iedereen wel wist wat er vandaag op het spel stond. De vluchters hebben een mooi gat geslagen en konden zo strijden om de overwinning en de leiderstrui. Wij hebben de koers gecontroleerd. Daar is onze ploeg sterk genoeg voor. Het feit dat we de leiderstrui nu niet meer in bezit hebben, scheelt de komende dagen energie. Ook al moeten we natuurlijk scherp blijven om het klassement te controleren.”

Het controleren van de koers is een kunstje dat het team intussen goed beheerst. “We hebben een lijstje in ons hoofd van welke renners we liever niet laten wegrijden. Met Edoardo Affini, Mike Teunissen en Rohan Dennis zijn we heel sterk in het controleren. Op het moment dat een renner wegrijdt die we liever niet zien vertrekken, probeert iemand van onze ploeg het gat te dichten. De volgende renner vangt het vanachter uit op met de nodige snelheid om de volgende aanval te counteren. Als dat loopt, is het een plezierige manier van samenwerken. En hier loopt dat goed, want we zijn met een geoliede machine. Dat hebben we geleerd in de voorbije jaren. Het peloton stopt pas als het peloton stopt. Dat moet je niet willen forceren. Je moet sterke benen hebben, maar vooral teamwork is daarbij erg belangrijk.”

Gerelateerde updates