Shop
Roglic bezorgt Team Jumbo-Visma tweede ritzege, Kuss grijpt de leiding

Roglic bezorgt Team Jumbo-Visma tweede ritzege, Kuss grijpt de leiding

Team Jumbo-Visma heeft een dubbelslag geslagen in de achtste etappe van de Vuelta a España. Primoz Roglic bezorgde de geel-zwarte brigade de ritzege, terwijl superknecht Sepp Kuss de leiding in het algemeen klassement veroverde.

Kuss, bezig aan zijn derde grote ronde van het jaar, kwam als zevende over de streep en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van Lenny Martinez. Na zijn ritzege van twee dagen geleden wordt hij hiermee opnieuw beloond voor het harde werk dat hij het hele jaar al levert voor kopmannen Roglic en Jonas Vingegaard.

"Ik wist dat er een mogelijkheid was dat ik de trui zou pakken, afhankelijk van hoe de etappe zou verlopen", aldus Kuss. "Pas toen ik over de streep kwam, besefte ik dat het me was gelukt. Ik vind het een eer om morgen in de rode trui te rijden. Ik ga ervan proberen te genieten, want zo vaak ga ik dit niet meemaken", glundert de Amerikaan.

"Het is altijd een beetje gokken in zo’n sprint, maar het pakte goed uit"

Primoz Roglic

In de 165 kilometer lange etappe kregen de renners vijf gecategoriseerde beklimmingen voorgeschoteld. Dertig renners weekten zich na een snelle openingsfase los van het peloton en pakten een maximale voorsprong van zes minuten. Onder aanvoering van Team Jumbo-Visma werden de laatst overgebleven vluchters aan de voet van de Xorret de Catí ingerekend.

Op deze steile klim gooide Kuss als eerste de knuppel in het hoenderhok. De Amerikaan sloeg een klein gaatje, maar werd vlak voor de top weer ingerekend door de klassementsmannen. Roglic en Vingegaard volgden het wiel van Remco Evenepoel, die het tempo zowel op de klim als in de afdaling die volgde hoog hield.

"Het team heeft geweldig werk verricht, met name Robert"

Sepp Kuss

In de listig oplopende slotkilometer zette Evenepoel de sprint als eerste aan, maar het was Roglic die zijn dertiende overwinning van het seizoen boekte. Voor Team Jumbo-Visma was het al de 52e overwinning dit seizoen. "Ik ben hier superblij mee. Het is altijd een beetje gokken in zo’n sprint, maar het pakte goed uit", aldus Roglic. "Het was een zware dag. Het team heeft de hele dag ontzettend hard gewerkt en deed er alles aan om de kopgroep in te rekenen. Er was geen andere optie dan winnen."

Kuss stelde zich net als Roglic dankbaar op. "Het team heeft geweldig werk verricht, met name Robert Gesink. Hij reed zó hard dat iedereen zat af te zien en dat ik zelfs even aan mezelf begon te twijfelen of ik wel goede benen had", aldus een lachende Kuss. "Maar ook alle andere jongens verdienen de credits. Ik weet zeker dat zij Primoz de motivatie hebben gegeven om deze etappe te winnen."

 / 

Gerelateerde updates