Shop
Roest snelt met tweede tijd ooit terug naar World Cup-podium op 5000 meter

Roest snelt met tweede tijd ooit terug naar World Cup-podium op 5000 meter

Patrick Roest heeft vrijdagavond (Nederlandse tijd) een zilveren medaille gewonnen bij de derde World Cup van het seizoen. De drievoudig wereldkampioen allround noteerde in de Utah Olympic Oval zijn tweede tijd ooit op de 5000 meter. Ook Antoinette de Jong wist een zilveren plak te bemachtigen in Salt Lake City. Zij deed dat in een persoonlijk record op de drie kilometer.

Roest, die het in een rechtstreeks duel opnam tegen landgenoot Jorrit Bergsma, noteerde in de zesde rit een tijd van 6.14,41. Het betekende zijn tweede tijd ooit op de afstand. Alleen op 9 maart 2019 was hij op dezelfde baan iets sneller: 6.03,70. Roest reed een sterke, vlakke rit met vier rondjes 28,8, waarna hij in de laatste drie rondjes zelfs nog wist te versnellen.

De overwinning ging vrijdag naar de Zweed Nils van der Poel, die een wereldrecord neerzette: 6.01,56. De Italiaan Davide Ghiotto pakte knap brons in 6.07,27. Team Jumbo-Visma-schaatser Kars Jansman werd tiende in een persoonlijk record van 6.15,56 (was 6.17,76).

"Ik ben blij met waar ik nu sta", aldus een tevreden Roest na afloop. "Ik baal dat het gat met Van der Poel nog net iets groter is dan ik had gehoopt, maar ten opzichte van de twee vorige World Cups heb ik weer een grote stap in de goede richting gezet. Dit geeft hoop voor het einde van het seizoen. Dan staan de echt belangrijke wedstrijden op het programma en moet het gebeuren."

"Ik had hier vandaag het liefst nog wat harder gereden, maar om eerlijk te zijn, weet ik ook dat er misschien niet meer in zat. De afgelopen periode heb ik nog iets harder getraind. Ik moet hier tevreden mee zijn, maar als topsporter rijd je altijd om te winnen. Het was een verstandige race. Op hoogte moet je slim rijden en dat is wat ik heb gedaan. Ik zette hem mooi weg en kon hem op het eind nog naar beneden afbouwen. Een rit waar ik op voort kan bouwen."

De Jong in PR naar zilver op 3000 meter, ook Beune verbetert zich

Eerder op de avond wist De Jong een zilveren medaille te veroveren op de 3000 meter. De 26-jarige Friezin verbeterde haar persoonlijk record met bijna een seconde: 3.55,19 om 3.56,18, een tijd die ze op 7 februari 2020 had neergezet in het Canadese Calgary. De overwinning ging naar landgenote Irene Schouten in een Nederlands record 3.52,89 (was 3.54,02 van Esmee Visser in maart 2019).

Ook Joy Beune wist zichzelf te verbeteren. De Bornse kwam in de Utah Olympic Oval tot een tijd van 3.57,09. Daarmee was ze ruim sneller dan haar vorige toptijd van 3.58,90, dat ze noteerde in Thialf op 24 januari 2021. Olympisch kampioen Carlijn Achtereekte moest vrijdag genoegen nemen met een teleurstellende veertiende plaats: 4.00,38.

Scheperkamp maakt opnieuw indruk op 500 meter

Merijn Scheperkamp van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma wist opnieuw indruk te maken in het World Cup-circuit. Bij de wereldbeker in Salt Lake City snelde de 21-jarige schaatser van de ploeg van coach Sicco Janmaat naar een persoonlijk record van 34,48 (was 34,75). Daarmee werd hij uiteindelijk dertiende. Team Jumbo-Visma-ploeggenoten Kai Verbij en Dai Dai N’tab werden respectievelijk elfde en twaalfde in 34,474 en 34,478.

Foto: ISU

Gerelateerde updates