Shop
Roest prolongeert nationale titel, medailles voor Kramer, Smeekens en Beune

Roest prolongeert nationale titel, medailles voor Kramer, Smeekens en Beune

Patrick Roest heeft bij de NK afstanden in Thialf zijn Nederlandse titel op de 5000 meter geprolongeerd. De 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma zette in de laatste rit de beste tijd neer. Sven Kramer veroverde een zilveren medaille op de vijf kilometer. Jan Smeekens en Joy Beune pakten respectievelijk zilver en brons op de 500 en 1500 meter.

Roest, die het in de slotrit van de vijf kilometer opnam tegen ploeggenoot Douwe de Vries, zegevierde in een tijd van 6.09,79. Daarmee eindigde hij net iets meer dan een seconde voor teamgenoot Sven Kramer, die zilver veroverde in 6.10,91. De Vries werd vijfde (6.18,62), terwijl Chris Huizinga (6.23,79) en Kars Jansman (6.26,00) negende en tiende werden.

"Het is heel lekker om hier mijn nationale titel te prolongeren", aldus een tevreden Roest na afloop. "Het was een mooie strijd, dus het publiek zal genoten hebben. Ik heb er zeker voor moeten knokken. Het hele seizoen gaat de vijf kilometer al goed, maar ik was vandaag wel onwijs zenuwachtig. Je wilt het iedere keer weer laten zien. Dat zorgde wel voor extra druk."

Kramer was na afloop te spreken over zijn optreden. "Ik ben hier erg blij mee", zei de 33-jarige Fries. "Ik had natuurlijk al een aardige vorm. Dat bewees ik vorige week ook met mijn baanrecord op de 3000 meter. Dit zijn natuurlijk wel de toernooien waar het om gaat. Dus als je hier tweede wordt, is dat mooi meegenomen. Ik ben heel blij met deze race en de manier waarop ik geschaatst heb."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Smeekens

Eerder op vrijdag veroverde Smeekens een zilveren medaille op de 500 meter. De 32-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 34,81 en hoefde daarmee alleen Dai Dai N’tab voor zich te dulden (34,37). Hein Otterspeer finishte als vierde in 34,91 en Thomas Krol werd zesde: 35,17.

Smeekens kende door het mislopen van de eerste World Cups een teleurstellend voorseizoen en was daardoor extra verguld met zijn tweede plaats en het bemachtigen van het ticket voor de EK en WK afstanden. "Ik heb hier onwijs naartoe geleefd", bekende de wereldkampioen van 2017.

"Maandenlang zat deze wedstrijd in mijn hoofd. Het voorseizoen was natuurlijk volledig in het water gevallen. Voor mij moest het nu gebeuren en ik ben superblij dat het is gelukt. Ik was graag Nederlands kampioen geworden, maar als je kijkt naar waar ik vandaan kom, is dit gewoon een hele grote stap. Daar ben ik supertevreden over."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Beune

Bij de vrouwen wist Beune een bronzen plak te winnen op de 1500 meter. De 20-jarige Bornse, die een tijd van 1.55,87 neerzette, kwam al in de zevende rit in actie op de schaatsmijl, maar zag alleen winnares Melissa Wijfje (1.55,65) en Ireen Wüst (1.55,69) onder haar tijd duiken. Team Jumbo-Visma-rijdsters Antoinette de Jong (1.56,16) en Carlijn Achtereekte (1.56,60) werden vierde en vijfde.

"Ik moest bij de eerste drie komen voor een WK-ticket en dat is gewoon gelukt. Ik heb er op dit moment geen woorden voor", aldus Beune. "Op een gegeven moment zag ik dat mensen niet aan mijn tijd kwamen, dus dat vond ik een beetje vreemd. Ik ben ontzettend blij met deze derde plek."

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates