Roest prolongeert Europese titel op 5 kilometer: 'Dit is goed voor het gevoel'

Patrick Roest heeft zijn Europese titel op de 5 kilometer geprolongeerd. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma legde onder zware omstandigheden een 'strakke en verstandige rit' af en beloonde zichzelf met een tweede gouden medaille. "Winnen is altijd mooi en zeker op een Europees kampioenschap."

Roest, die vrijdag samen met Marcel Bosker en Sven Kramer Europees kampioen was geworden op de Team Pursuit, begon voor zijn doen behoudend aan de rit. Een bewuste keuze, vertelde Roest na afloop. "Ik had een tijd van 6.10 in mijn hoofd, maar toen ik de andere jongens in de laatste ronden kapot zag gaan, wist ik dat het gevaarlijk was om op die tijd weg te gaan. Ik ging hem daarom iets verstandiger in, zodat ik op het einde eventueel nog zou kunnen versnellen."

Die tactiek pakte goed uit, want met nog vier rondjes te gaan, was Roest voor het eerst sneller dan Jorrit Bergsma, die op dat moment de snelste tijd (6.13,47) had neergezet. Roest kwam uiteindelijk in een tijd van 6.11,54 over de streep en bleef daarmee de concurrentie ruim voor. "Het liefst rijd je nog wat sneller, maar ik denk dat er vandaag niet meer in zat", oordeelde Roest, die blij was dat hij zijn titel had geprolongeerd.

"Een titel winnen is altijd mooi en zeker op een Europees kampioenschap. Deze rit is goed voor het gevoel en een goede generale richting de Olympische Spelen." Over ruim vier weken is Peking namelijk het toneel van het grootste sportevenement ter wereld, dat eens in de vier jaar gehouden wordt. Roest komt in actie op de 5 en 10 kilometer en de Team Pursuit en hoopt op deze afstanden hoge ogen te gooien.

Op de langste twee afstanden moet hij echter wel zien af te rekenen met de Zweed Nils van der Poel, die vorig seizoen wereldkampioen werd op beide afstanden. "Ik weet dat Van der Poel de grote favoriet is voor olympisch goud en dat hij de man is om te verslaan. Ik moet in China gewoon alles geven en dan zullen we wel zien wat de uitslag wordt."

Kramer zesde bij laatste wedstrijd in Thialf

Voor Sven Kramer was de 5 kilometer op de EK afstanden zijn laatste race in Thialf. In zijn 53e en laatste 5 kilometer in Heerenveen reed de 35-jarige Fries naar een zesde plek (6.18,11) en daar was hij niet uitermate tevreden mee. "De eerste rondjes gingen heel lekker, maar daarna had ik niet meer de noodzaak om vol door te trekken", aldus Kramer, die zijn focus dit weekend had gelegd op de Team Pursuit van vrijdag.

Op die afstand veroverde hij samen met Patrick Roest en Marcel Bosker de Europese titel en op die afstand hoopt hij over vier weken zijn vijfde olympische gouden medaille te pakken. De EK Afstanden waren volgens hem niets meer dan een tussendoortje op weg naar de Olympische Spelen. "Het viel echt mee met het sentiment vandaag", zei Kramer droogjes. "Maar als dit mijn laatste wedstrijd zou zijn geweest, was ik misschien wel wat emotioneler geweest."

"Nu dacht ik vooral: over tweeënhalve week vertrekken we naar China. Ik druk alles in die olympische tunnel en dat neemt de emotie van een dag als vandaag weg. Misschien is het wel goed dat ik zo automatisch voor wat zelfbescherming zorg." Of de dertigvoudig wereldkampioen stiekem niet nog één keer in een vol Thialf wil schaatsen? "Nee, dit was echt mijn laatste race. Natuurlijk rijd je je laatste wedstrijd in Thialf liever in een vol stadion, maar ik ga geen wedstrijd meer voor spek en bonen rijden."