Shop
Roest na wereldbekerbrons op openingsdag in Polen: 'Gevoel dat er meer in zit'

Roest na wereldbekerbrons op openingsdag in Polen: 'Gevoel dat er meer in zit'

Patrick Roest is het nieuwe wereldbekerseizoen begonnen met een bronzen medaille op de 5000 meter. De drievoudig wereldkampioen allround eindigde ruim achter de Zweedse winnaar Nils van der Poel, die een baanrecord noteerde: 6.15,56.

Roest kwam één tiende tekort voor zilver en moest met een tijd van 6.21,03 genoegen nemen met de derde plaats. Nederlands kampioen Jorrit Bergsma viel net naast het podium en eindigde als vierde in 6.21,22. De Canadees Ted-Jan Bloemen pakte zilver in een tijd van 6.20,94.

"Het is leuk dat ik op het podium sta, maar er is nog een flink gat te dichten", gaf Roest na afloop toe. "Het was goed, maar niet goed genoeg. Zo simpel is het. De race was mooi vlak. Op het eind probeerde ik te versnellen, maar de echte power ontbrak. Dat is vervelend. Je hebt het gevoel dat er meer in zit, maar het kwam er vandaag niet uit."

"Het gat met Van der Poel is gewoon groot, te groot eigenlijk. Je weet dat er heel veel werk aan de winkel is om dat gat te dichten. Ik weet dat het niveau op deze afstand ontzettend hoog is, dus je moet top zijn om te kunnen winnen. Dat was ik niet. Het doet zeer om met zo’n groot gat te verliezen."

 / 

Kramer na negende tijd in B-groep: 'Dit was niet goed'

Sven Kramer werd eerder op vrijdag slechts negende in de B-groep, in een tijd van 6.30,09. Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Marcel Bosker eindigde als derde in 6.24,66. "Dit was niet goed, maar ik kan er op dit moment weinig over zeggen, had graag een betere rit gereden", aldus de drievoudig olympisch kampioen op de afstand.

"Dit past niet in de lijn der verwachting van een tijd van 6.14, 6.15, 6.16. Dat is zuur. Ik kan nu niet gelijk de vinger op de zere plek leggen, maar dat het beter moet, is één ding wat zeker is. Daar heb ik nog zes weken de tijd voor. Ik ben nog steeds van plan om zondag de Team Pursuit te rijden, dus daar focus ik me nu op."

 / 

De Jong zevende op 3000 meter: 'Een goede les'

Wereldkampioene Antoinette de Jong moest vrijdagmiddag genoegen nemen met een zevende plaats op de drie kilometer. De Friezin noteerde een tijd van 4.07,54 en eindigde daarmee drieënhalve seconde achter winnares Irene Schouten, die een baanrecord neerzette (4.04,00). Team Jumbo-Visma-schaatssters Joy Beune (4.06,94) en Carlijn Achtereekte (4.16,06) werden respectievelijk vijfde en vijftiende.

"Er is geen reden tot paniek, maar dit is wel een goede les", zei De Jong na haar race. "Ik begon veel te hard, waardoor ik naarmate de race vorderde helemaal vastliep. Je merkt dat het ijs zacht is, het glijmoment er niet is en daardoor voor iedere slag hard moet werken. Dat is wat je totaal niet wil. Ik baal hiervan, want ik had graag harder willen rijden."

 / 

Verbij wordt achtste op 500 meter en schrikt van winnende tijd

Op de eerste afstand van de dag, de 500 meter, kwamen de schaatsers van Team Jumbo-Visma niet in de buurt van het podium. Kai Verbij eindigde als achtste (34,93), Merijn Scheperkamp werd negende (34,94) en Dai Dai N'tab moest genoegen nemen met een veertiende plek (35,01). De overwinning ging naar de Chinees Tingyu Gao, die met een baanrecord van 34,26 grote indruk maakte.

"Of ik daarvan schrik? Misschien een beetje. Het is gewoon een snelle tijd", gaf Verbij toe. "Mijn eigen race was niet verkeerd. Na vorige week (Verbij was enkele dagen ziek, red.) mag ik hier wel tevreden mee zijn. Het gat met de overige concurrenten is wel te dichten, maar ik zie mezelf niet zo snel 34,2 rijden. Dat is echt een ander niveau."

Gerelateerde updates