Roest na eerste race van het seizoen: 'Was vergeten hoeveel pijn het doet'

Patrick Roest is net als de afgelopen twee jaar goed aan het schaatsseizoen begonnen. De drievoudig wereldkampioen allround verbeterde tijdens een trainingswedstrijd in Thialf zijn persoonlijke record op de 3000 meter. Ook Marcel Bosker en Hein Otterspeer maakten zaterdagavond indruk.

Roest kwam in de Friese ijstempel tot een tijd van 3.38,06. Daarmee was hij nipt sneller dan zijn snelste tijd ooit van 3:38,17, een tijd die hij exact een jaar geleden bij het NK Clubs, dat dit jaar niet kon doorgaan vanwege het coronavirus, neerzette en destijds een baanrecord betekende. Aangezien ploeggenoot Sven Kramer afgelopen jaar later in het seizoen nog sneller was (3.37,39), was dat laatste nu niet het geval.

"Een schaatsseizoen beginnen met een persoonlijk record is altijd goed, dus daar ben ik blij mee”, zei Roest na afloop van zijn race. “Het is altijd lekker om sneller te zijn dan je ooit bent geweest. Ik had hier vandaag natuurlijk het liefst NK Clubs gereden voor mensen van de club en mijn vrienden, maar helaas zat dat er niet in. Erg zonde. Ondanks dat blijft het mooi dat ik zo kan beginnen."

"Mijn race was goed. Ik begon hard, maar kon hem in het begin goed vlak houden. Helaas kon ik dat de laatste twee rondjes niet vasthouden, waardoor ik iets te wild ging schaatsen en het technisch minder werd. Ik ben blij om de eerste race achter de rug te hebben. Het is altijd weer spannend, omdat je niet weet hoe je ervoor staat. Daarnaast moet ik zeggen dat ik vergeten was hoeveel pijn zo’n wedstrijd doet, haha."

© Stephan Tellier

Bosker

Bosker maakte indruk bij zijn eerste wedstrijd voor Team Jumbo-Visma. De 23-jarige allrounder noteerde een tijd van 3.39,12 op de drie kilometer. Met die tijd was hij bijna drie seconden sneller dan zijn snelste tijd ooit op die afstand in Thialf. In 2017 kwam Bosker namelijk tot 3.42,09.

"Om heel eerlijk te zijn, maakt het voor mij geen verschil of ik in een geel-zwart of een ander kleur pak rijd. De schaatsbeweging en de wedstrijdspanning blijven hetzelfde", aldus Bosker. "Ik had geen last van extra spanning door mijn overgang, omdat ik me erg op mijn gemak voel in deze ploeg en weet dat het fysiek goed met me gaat."

"Ik ben blij met hoe mijn race verliep. Ik dacht zelf: als ik onder de 3.41 rijd, is het goed en als het onder de 3.40 is, dan is het heel goed. Dat laatste is het uiteindelijk geworden, dus dat is mooi. Ik had zelf een beetje in mijn hoofd om rondjes tussen de 28,5 en 28,8 te rijden en ik zette mijn eerste rondjes weg op 8,5. Dat is wel iets bijzonders. Vaak lukt het niet precies wat je in je hoofd hebt. Wedstrijden blijven spannend, dus je bent nooit blij als het zover is, maar achteraf is het hartstikke leuk als het goed gaat."

© Stephan Tellier

Otterspeer

Eerder op de avond had Otterspeer overtuigend de 500 meter op zijn naam geschreven. De tweevoudig Nederlands kampioen sprint zette op de kortste sprintafstand een tijd neer van 35,08. Dai Dai N'tab noteerde een tijd van 35,25, terwijl Kai Verbij na 35,44 over de streep kwam.

"De eerste klap is een daalder waard", aldus Otterspeer. "Ik ben hier blij mee. De trainingsperiode is net op zijn einde, dus ik was nog wel een beetje vermoeid. Mijn race was voor een groot deel vergelijkbaar met afgelopen seizoen tijdens het NK Clubs, waar ik destijds 35,04 noteerde. Het enige verschil was dat ik nu in de buitenbaan startte en vorige jaar in de binnenbaan."

"Het is fijn om op deze manier aan een seizoen te beginnen. Op enkele details na ben ik tevreden met hoe mijn race ging. Het geeft veel vertrouwen richting de aankomende wedstrijden om te weten dat dit mijn basisniveau is."

Opleidingsploeg

Merijn Scheperkamp en Serge Yoro maakten indruk namens de opleidingsploeg. Scheperkamp verbeterde zijn persoonlijk record op de 500 meter met 35,53 (was 35,63), terwijl Yoro zijn snelste tijd ooit van 35,71 evenaarde.

Uitslagen Team Jumbo-Visma

500 meter:
Hein Otterspeer 35,08
Dai Dai N'tab 35,25
Kai Verbij 35,44

Opleidingsploeg:
Tijmen Snel 35,47
Merijn Scheperkamp 35,53 (PR)
Serge Yoro 35,71 (PR)
Joost van Dobbenburgh 36,42

1000 meter:
Antoinette de Jong 1.16,99