Shop
Roest in baanrecord naar WK-ticket, ook startbewijzen voor De Jong, Verbij, Kramer en N'tab

Roest in baanrecord naar WK-ticket, ook startbewijzen voor De Jong, Verbij, Kramer en N'tab

Team Jumbo-Visma is het WK Kwalificatie Toernooi (WKKT) ijzersterk begonnen. De ploeg van coach Jac Orie bemachtigde op de openingsdag van het toernooi in Thialf maar liefst vijf startbewijzen voor de WK afstanden. Patrick Roest snelde in een baanrecord naar de overwinning op de 5000 meter, terwijl Kai Verbij en Antoinette de Jong de 500 en 1500 meter op hun naam schreven.

Roest noteerde op de vijf kilometer een razendsnelle tijd van 6.08,21. Daarmee was hij zeven tienden sneller dan bij zijn oude baanrecord, dat hij begin januari tijdens de EK afstanden had neergezet (6.08,92). Ploeggenoot Sven Kramer eindigde als tweede (6.12,57), waardoor ook hij zichzelf verzekerde van een ticket voor de WK afstanden.

Marcel Bosker, die vijfde werd in een tijd van 6.14,04, mag deelnemen aan de World Cups. Kars Jansman dook ruim onder zijn persoonlijke record op de afstand met een tijd van 6.17,77 (PR was 6.20,74) en eindigde daarmee als zesde. Chris Huizinga (6.22,61) werd achtste. Talent Jordy van Workum noteerde met 6.30,75 (was 6.34,04) wederom een PR en finishte als zestiende.

"Dit was een topdag", aldus Roest na zijn zege en baanrecord op de 5000 meter. "Vandaag was het belangrijkste om dat WK-ticket binnen te halen, maar het liefst doe je dat ook nog in een mooie tijd. Dat is gelukt. Het baanrecord op de 3000 meter van vorige week zorgde voor zelfvertrouwen. Daardoor wist ik dat de vorm goed was en ik die snelle rondjes vast kon houden. Ik ben onwijs blij. Het was een mooie vlakke rit."

Kramer was tevreden met zijn optreden op de vijf kilometer. "Ik ben hier blij mee, maar het kon natuurlijk wel beter. Ik wist alleen dat dit geen wedstrijd was om te gokken. Ik moest zelf hard rijden en dat is gelukt."

De Jong

De Jong maakte eerder op de dag indruk op de 1500 meter. De Friezin was met een tijd van 1.54,27 veruit de snelste op afstand. Het was tevens haar snelste tijd ooit op een laaglandbaan. Door haar zege is De Jong zeker van deelname aan de WK afstanden en World Cups. Vanwege haar Nederlandse titel bij het Daikin NK allround mocht ze al deelnemen aan het EK allround.

Joy Beune en Carlijn Achtereekte wisten zich op de schaatsmijl niet te plaatsen voor de internationale toernooien. De 21-jarige Bornse finishte als zesde in een tijd van 1.56,19 en Achtereekte werd twintigste: 2.00,77. Robin Groot van de opleidingsploeg noteerde een persoonlijk record (1.58,36) en eindigde daarmee als twaalfde.

"Op deze manier is het schaatsen en racen natuurlijk superleuk", zei een glunderende De Jong na haar race. "Mijn rit ging vanaf het begin goed. Ik heb niet vaak zo'n lekker gevoel gehad op een 1500 meter. Ik had heel veel rust en controle. Dat is iets wat je moet hebben op deze afstand. Als je met zeven tienden verschil wint, is dat natuurlijk top. Dit geeft zelfvertrouwen voor de rest van het toernooi."

Verbij

Op de 500 meter wisten Team Jumbo-Visma-schaatsers Verbij en Dai Dai N'tab zich te plaatsen voor de WK afstanden. Verbij schreef de afstand, die twee keer werd verreden, op zijn naam met een tijd van 34,63. Daarmee evenaarde hij zijn snelste tijd ooit in Thialf. N'tab, die de eerste 500 meter won, werd tweede met zijn beste tijd van 34,71. Hein Otterspeer, winnaar van het Daikin NK sprint, werd vierde (34,91) en mag net als Verbij en N'tab naar de wereldbekers.

"Ik was heel erg op zoek naar de bevestiging dat ik hard kan schaatsen. Die heb ik vandaag gekregen, dus dat is mooi", zei een opgeluchte Verbij. "Ik had al heel lang geen 500 meter meer gewonnen. Dai Dai, Ronald (Mulder, red.) en Hein zijn dit jaar erg sterk. Het is fijn om ze vandaag te kunnen verslaan. Ik heb laten zien dat ik op de 500 meter ook mee kan doen."

Tickets

WK afstanden (5x)
500 meter (m): Verbij, N'tab
1500 meter (v): De Jong
5000 meter (m): Roest, Kramer

World Cups (7x)
500 meter (m): Verbij, N'tab, Otterspeer
1500 meter (v): De Jong
5000 meter (m): Roest, Kramer, Bosker

Gerelateerde updates