Profiel
Roest en Krol met gouden races naar eindzege in wereldbeker

Roest en Krol met gouden races naar eindzege in wereldbeker

Patrick Roest en Thomas Krol hebben zaterdag voor het eerst in hun loopbaan een wereldbekerklassement op hun naam geschreven. De beide schaatsers van Team Jumbo-Visma deden het in stijl door bij de wereldbekerfinale in Thialf het goud te pakken op respectievelijk de 5000 en 1000 meter. Antoinette de Jong veroverde een zilveren medaille op de drie kilometer.

Roest schreef de afsluitende 5000 meter van het seizoen op zijn naam met een tijd van 6.11,15. Daarmee eindigde hij bijna twee seconden voor de Canadees Graeme Fish, die 6.12,83 noteerde. Ted-Jan Bloemen, landgenoot van Fish, completeerde het podium met een tijd van 6.13,72.

Voor de 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma betekende het zijn vijfde wereldbekerzege van het seizoen. Alleen in het Japanse Nagano kwam Roest niet in actie. Het was voor de regerend wereldkampioen allround voor het eerst dat hij de eindoverwinning (gecombineerd klassement 5000 en 10.000 meter) in een wereldbekerklassement pakte.

"Ik heb het hele seizoen elke vijf kilometer gewonnen waaraan ik meedeed. Het is mooi dat ik die reeks in stijl heb weten af te sluiten", blikte een tevreden Roest terug op zijn wereldbekerseizoen. "Het was misschien niet mijn beste rit. Ik was nog wat moe van vorige week, maar ik heb alles gegeven en het is mooi dat ik in een vol Thialf heb weten te winnen."

"Dit vind ik een mooie ervaring", doelde Roest op zijn eerste eindzege. "Ik heb zelfs maar één keer eerder op het podium gestaan van het klassement, dus dit geeft een goed gevoel. Helemaal om die prestatie ook nog eens hier in Thialf neer te zetten. Morgen hoop ik mijn seizoen mooi af te sluiten op de 1500 meter. Nog één keer alles eruit halen."

 / 

Dubbelslag voor Krol op 1000 meter

Krol wist in Thialf de laatste 1000 meter van het seizoen te winnen. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma versloeg in een onderling duel zijn directe concurrent voor het eindklassement, Kai Verbij. Krol snelde in Heerenveen naar een razendsnelle tijd van 1.07,85.

Laurent Dubreuil eindigde als tweede in 1.08,11 en Verbij werd derde (1.08,13). Kjeld Nuis, ploeggenoot van Krol bij Jumbo-Visma en de laatste vier seizoenen de winnaar van het wereldbekerklassement, moest genoegen nemen met een vijfde plek (1.08,30).

"Ik bereik hier vandaag alles wat ik wilde", keek een gelukkige Krol terug op zijn dag. "Ik ben vooral heel blij dat ik weer lekker schaats. Het was een beetje een vervelende maand. Bij de WK afstanden ging het niet zoals ik wilde. Vandaag stond er geen wereldtitel op het spel, maar ik ben heel blij dat ik het wereldbekerklassement heb gewonnen."

"Dat voelt supergoed. Helemaal omdat het mij nog nooit was gelukt. Het toont aan dat ik een goed en constant wereldbekerseizoen heb gedraaid. Van de vijf World Cups over 1000 meter deed ik er vier mee en won ik er drie. Vandaag wordt het beloond met de eindzege. Ik vind het heel gaaf om dat op mijn lijstje te hebben."

De Jong verovert zilveren plak in Thialf

Eerder op de dag wist De Jong een zilveren medaille mee naar huis te nemen op de 3000 meter. De 24-jarige allroundster van Team Jumbo-Visma leek met een tijd van 4.00,03 de overwinning te pakken, maar in de laatste rit dook de Canadese Isabelle Weidemann er nog onder (3.59,75). Carlijn Achtereekte werd vijfde met een tijd van 4.02,20. In het eindklassement werden De Jong en Achtereekte respectievelijk vijfde en achtste.

"Ik had hier vandaag natuurlijk graag gewonnen", gaf De Jong na afloop toe. "Maar ik mag hier erg blij mee zijn. Het is mooi om hier in Thialf op het podium te staan en het seizoen zo af te sluiten."

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates