Profiel
Roest en De Jong veroveren Nederlandse allroundtitel, Bosker pakt zilver

Roest en De Jong veroveren Nederlandse allroundtitel, Bosker pakt zilver

Patrick Roest heeft op indrukwekkende wijze voor het eerst in zijn loopbaan de nationale allroundtitel veroverd. Na drie WK-titels op rij was hij zondagmiddag op nationaal niveau de beste in Thialf. Antoinette de Jong wist haar Nederlandse titel te prolongeren, terwijl Marcel Bosker voor de derde keer in zijn carrière het zilver mee naar huis nam.

Bij het Daikin NK allround moest de 24-jarige Lekkerkerker de zege op de afsluitende 10.000 meter aan Marwin Talsma laten, maar zijn leidende positie in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar, nadat Roest eerder in het toernooi drie van de vier afstanden wist te winnen: 36,47 (500 meter), 6.15,31 (5000 meter) en 1.45,68 (1500 meter).

In een onderling duel finishte Talsma, die het brons pakte, zondagmiddag na een mooi gevecht nipt voor Roest op de tien kilometer: 13.01,43 om 13.01,54. Bosker, ploeggenoot van Roest, reed met 13.06,88 de derde tijd op de 10.000 meter en eindigde daardoor voor het derde jaar op rij als tweede en voor de vijfde keer op rij op het podium. Chris Huizinga en Kars Jansman werden vierde en tiende in het eindklassement.

"Het is altijd mooi om een titel te bemachtigen die je nog niet hebt", gaf Roest na afloop toe. "Ik ben blij dat het gelukt is. Als ik rijd, rijd ik om te winnen, dus natuurlijk had ik ook de afsluitende 10.000 meter graag nog gepakt. Het is jammer dat ik net verloor, maar dat maakt deze titel niet minder mooi."

"De titel was dit weekend het allerbelangrijkste, maar ik ben niet helemaal tevreden over mijn races. Ik weet dat er nog wat dingen zijn die beter kunnen en moeten. Daar ga ik de komende weken hard aan werken met Jac (Orie, red.). Ik heb er alle vertrouwen in dat het de volgende races alweer een stuk beter gaat."

De Jong prolongeert nationale titel

De Jong wist eerder op zondag voor de derde keer in haar carrière de Nederlandse allroundtitel te veroveren. Mede door een afmelding van klassementsleider Jorien ter Mors na de 1500 meter kwam titelprolongatie voor de 25-jarige Friezin op de afsluitende vijf kilometer niet in gevaar.

In een rechtstreeks gevecht met concurrente Melissa Wijfje wist De Jong naar een derde tijd op de 5000 meter te snellen. Met een tijd van 7.06,57 eindigde ze achter Esmee Visser (7.04,95) en winnares Reina Anema (7.03,35), die dankzij haar zege op de 10.000 meter, het brons veroverde. Wijfje werd vierde in 7.09,85 en ging naar huis met zilver.

"Ik ben echt onwijs blij", aldus De Jong na afloop. "Er viel een last van mijn schouders, want ik vond het heel spannend. Ik hield gelukkig mijn rust en dit was een goede dag voor mij. Ik heb het gewoon wederom geflikt, daar ben ik echt onwijs trots op."

Roest en De Jong plaatsten zich als winnaar van het NK ook voor het EK allround, dat op 16 en 17 januari wordt gehouden in Heerenveen.

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates