Profiel
Roest, De Jong en Krol aan de leiding na openingsdag EK allround & sprint

Roest, De Jong en Krol aan de leiding na openingsdag EK allround & sprint

Patrick Roest, Antoinette de Jong (beiden allround) en Thomas Krol (sprint) zijn goed aan het ISU EK allround & sprint begonnen. De drie schaatsers van Team Jumbo-Visma gaan na de openingsdag van het toernooi in Thialf aan de leiding in het tussenklassement. Roest (5000m) en Krol (1000m) wisten op de eerste dag ook een afstand te winnen. Voor titelverdediger Kai Verbij zit een goede klassering er door een valpartij niet meer in.

Roest zette met een tijd van 6.10,25 (een kampioenschapsrecord) op de 5000 meter de concurrentie op flinke achterstand. De drievoudig wereldkampioen allround, die tweede werd op de 500 meter in 36,39, begint zondag aan de 1500 meter met een voorsprong van 2,50 seconden op de Noor Sverre Lunde Pedersen. De winnaar van de 500 meter reed op de 5000 meter de vijfde tijd (6.19,97).

Marcel Bosker staat derde in de tussenstand na twee afstanden, op 3,08 seconden van ploeggenoot Roest. De EK-debutant finishte op de 5000 meter als derde (6.15,81), nadat hij eerder op de dag op de kortste sprintafstand als zevende was geëindigd: 36,86.

"Ik begon heel snel en moest mede daardoor in de slotfase behoorlijk strijden, maar ik ben wel blij dat ik mijn race goed heb kunnen afsluiten", analyseerde Roest, die zondag zijn eerste Europese allroundtitel kan veroveren. "Ik zal nooit zeggen dat een kampioenschap na de eerste dag al is beslist, maar ik sta er heel goed voor. Ik heb een mooie klap uitgedeeld.”

 / 

Titelverdedigster De Jong aan de leiding na twee derde plaatsen

Bij de vrouwen gaat De Jong na de eerste dag aan de leiding van het klassement. De 25-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma eindigde op de openingsdag op zowel de 500 als 3000 meter als derde: 38,89 en 4.02,19. Daardoor begint ze zondag met een marge van 0,79 seconde op nummer twee Irene Schouten.

De Russin Natalia Voronina, die op de 3000 meter de tweede tijd neerzette (3.58,62), moet zondag op de 1500 meter 1,28 seconden goedmaken op de klassementsleidster. Team Jumbo-Visma-schaatsster Joy Beune staat op de zesde plek in het klassement, op 3,17 van ploeggenote De Jong. De EK-debutante reed op de 3000 meter de vijfde tijd: 4.03,18.

"Ik ben te spreken over mijn 500 meter, maar niet zo tevreden over de drie kilometer", aldus De Jong. "Bij allroundtoernooien gaat die afstand altijd wat minder. Waarom weet ik niet. Ik ben momenteel niet zo bezig met de voorsprong die ik heb in het klassement. Mijn volle focus ligt alweer bij de 1500 meter. Daar hoop ik mooie dingen te laten zien en dan is het alles of niets op de vijf kilometer. Het wordt een mooie, maar ook zware dag."

Indrukwekkende Krol razendsnel op openingsdag

Krol heeft bij het EK sprint de koppositie in het klassement veroverd. Dat deed de 28-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma met een indrukwekkende race op de eerste 1000 meter. De regerend Nederlands kampioen op deze afstand zegevierde in een tijd van 1.07,49, een kampioenschapsrecord. Daarmee zette hij de concurrentie op flinke achterstand.

Krol, vierde op de 500 meter in een persoonlijk record van 34,90, verdedigt zondag op de tweede 500 meter een voorsprong van 0,34 seconde op ploeggenoot Hein Otterspeer. De Nederlandse sprintkampioen reed op de 1000 meter de derde tijd (1.08,27), nadat hij op de eerste 500 meter ook op die plek was geëindigd: 34,85.

"Dit was een perfecte eerste dag. Het is geweldig dat ik het nu op beide afstanden laat zien", aldus een zeer tevreden Krol na afloop. "Mijn persoonlijke record op de 500 meter was misschien het meest verrassend, maar ik ben zelf het meest tevreden over de 1000 meter. Door die race heb ik een mooi verschil weten te maken. Het was vandaag van het WKKT-kaliber."

Verbij kan goede klassering vergeten na valpartij

Voor titelverdediger Verbij, die tweede werd op de 1000 meter (1.08,17), zit een goede klassering er niet meer in. De sprinter van Team Jumbo-Visma ging bij de eerste 500 meter op het rechte stuk onderuit waarmee zijn klassement was verkeken. Hij won de eerste twee edities van het EK sprint: 2017 en 2019.

"Het is enorm balen dat mijn toernooi na vijftig meter voorbij was. Ik heb het EK sprint twee keer gewonnen, dus ik had graag tot het eind meegestreden voor de winst. Ik ging eerlijk gezegd heel goed van start. Veel beter dan verwacht. Na veertig, vijftig meter raakte ik één keer met mijn punt het ijs. Ik kon het nog net corrigeren, maar mijn rechterbeen ging toen ook. De derde keer was teveel, waardoor ik voorover viel", zei Verbij.

"Dit is part of the game, hoort bij sprinten. Je neemt alle risico's, dus het kan altijd misgaan. Soms pakt het goed uit en nu helaas niet. Het overkomt me niet vaak, dus het is extra zuur dat het op zo'n belangrijk moment gebeurt. Meer kan ik er niet van maken..."

Gerelateerde updates