Rijpma-de Jong wint 1500 meter; Leerdam en Anema mee de World Cups in

Antoinette Rijpma-de Jong heeft op de eerste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen direct haar visitekaartje afgegeven. De 27-jarige Friezin dook op de 1500 meter als enige vrouw onder de 1.55 en verzekerde zich daarmee overtuigend van een startbewijs voor de World Cups. Jutta Leerdam (derde) en Reina Anema (vijfde) plaatsten zich eveneens voor deze internationale wedstrijden.

Rijpma-de Jong vond het vooraf 'best lastig' een inschatting te maken over haar vorm ten opzichte van de rest. "Je weet niet zo goed waar je staat." Dat ze uiteindelijk met een verschil van 0,84 seconden de 1500 meter zou winnen, gaf haar een heel tevreden gevoel. "Technisch liep het nog niet supergoed, maar als je ondanks een aantal missers zo’n tijd (1.54,71) rijdt, is dat gewoon een goed begin van het seizoen."

De 27-jarige Friezin gaf na afloop toe enigszins gespannen te zijn geweest voor haar tweede 1500 meter van het seizoen. Twee weken geleden reed ze bij een trainingswedstrijd in Heerenveen nog 1.58,51. "Voor een trainingswedstrijd is het moeilijker om jezelf op te laden, omdat je hard getraind hebt van tevoren. Hier werk je echt naartoe", stelt ze. "Ik voelde me goed en wilde heel graag een goede rit rijden. Dat ik uiteindelijk zo’n tijd neerzet, stemt me heel tevreden."

Rijpma-de Jong vond het extra mooi dat haar teamgenoten Leerdam en Anema zich ook verzekerden van een startbewijs voor de World Cups. Vooral de plaatsing van Anema, die 1.57,63 noteerde, was voor Rijpma-de Jong een aangename verrassing. "Ik denk ook niet dat ze dat zelf had verwacht", glimlacht de Rottumse. "Ik vind het supermooi om samen met Reina de World Cups in te gaan, des te meer omdat ik veel met haar train. Het is fijn dat we dat de komende weken kunnen doortrekken."

Zelf had Anema ook geen rekening gehouden met een World Cup-ticket op de 1500 meter. De Gorredijkse wilde vooral een goede race rijden en was niet bezig met een eventueel startbewijs. "Na mijn race had ik niet het idee dat het genoeg ging zijn, aangezien er echt nog wel wat foutjes in zaten", aldus Anema. "Toen er nog één rit te gaan was, zag ik dat ik nog vijfde kon worden. Dat pakte uiteindelijk goed uit. Ik voel me wel een beetje opgelucht dat ik mee mag naar de World Cups."

Het was loon naar werken voor Anema, die in haar eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma nog niet de stap had gemaakt die ze had willen maken. Onder leiding van Jac Orie lijken de puzzelstukjes een jaar later echter steeds meer op zijn plek te vallen. "Vorig jaar was alles nieuw en was ik heel erg zoekende. Nu is alles wat duidelijker en weten we beter hoe het programma op mij aansluit. Ik heb er alle vertrouwen in dat het nog veel beter kan."

Naast Rijpma-de Jong en Anema reed ook Leerdam zich bij de beste vijf op de 1500 meter. De Westlandse noteerde in de laatste rit een tijd van 1.56,52 en plaatste zich net als vorig seizoen als derde voor de World Cups. "Ik heb altijd één stem die tegen mij zegt: 'Je kan dit heel goed' en een andere stem die zegt: 'Laat het eerst maar even zien'. Ik weet van tevoren gewoon nooit zo goed wat ik met de 1500 meter aan moet, twijfel er altijd over", aldus Leerdam.

De regerend wereldkampioene sprint gebruikt de 1500 meter vooral als een goede training voor de 1000 meter, maar is er ook van overtuigd dat er nog veel potentie zit in de schaatsmijl. "Ergens voel ik dat ik meer kan dan ik soms laat zien. Zo'n rit als vandaag geeft dan veel vertrouwen voor de toekomst."