Shop
Rijpma-de Jong wederom de beste van Europa: 'Het was knokken'

Rijpma-de Jong wederom de beste van Europa: 'Het was knokken'

Antoinette Rijpma-de Jong heeft voor de derde keer op rij de Europese allroundtitel in de wacht gesleept. De 27-jarige Friezin begon als leidster aan de afsluitende 5 kilometer en gaf die positie niet meer uit handen, mede dankzij haar overwinning op de 1500 meter. "Ik ben hier heel erg blij mee."

Rijpma-de Jong, die in 2019 en 2021 ook al de beste van Europa was, liet in Hamar andermaal zien dat het allrounden tot één van haar grote specialiteiten behoort. Na een sterke eerste dag (Rijpma-de Jong won de 500 meter en eindigde als tweede op de 3000 meter) maakte ze ook op de tweede dag een goede indruk.

Op haar inmiddels geliefde 1500 meter reed ze met 1.55,39 naar de snelste tijd, waardoor ze een geruststellende voorsprong had opgebouwd voor de slotafstand. Het verschil met naaste belagers Marijke Groenewoud en Ragne Wiklund was respectievelijk tien en twaalf seconden in het voordeel van Rijpma-de Jong, die het in de laatste rit van de 5 kilometer opnam tegen Groenewoud.

Hoewel ze een deel van haar voorsprong kwijtraakte, hield ze voldoende marge over om voor de derde keer Europees kampioene te worden. "Het was nog best spannend", oordeelde de winnares. "Ik reed wel oké, maar ik had niet de macht die ik tijdens het NK in Thialf wél had. Het lukte me niet om rust in m’n slagen te krijgen, het was alleen maar knokken."

"Natuurlijk had ik er een mooiere race van willen maken, maar gelukkig was het goed genoeg voor de titel." Dat Rijpma-de Jong voor de derde keer op rij de beste Europese allroundster was, maakte veel bij haar los. "Het moest even landen, maar nu ben ik er heel blij mee. Het is en blijft bijzonder om een Europese titel te pakken."

Dat was van tevoren ook een groot doel van haar. "Aan het begin van het seizoen maak je verschillende doelen en deze stond hoog op mijn lijstje. Toen ik zag dat het EK in Hamar was, dacht ik: hier wil ik heel graag winnen. Niet alleen omdat Noorwegen een land is waar het allrounden populair is, maar ook omdat het bij de afgelopen twee WK's in Hamar niet lukte. Ik heb nu laten zien dat ik het ook hiér kan."

Door de overwinning in het Vikingschip schaarde Rijpma-de Jong zich in een bijzonder rijtje. Alleen Ireen Wüst en Attje Keulen-Deelstra wonnen het EK drie keer achter elkaar. "Atje en Ireen zijn fantastische schaatsers. Ik mag er trots op zijn dat ik daar nu tussen sta."

Gerelateerde updates