Shop
Rijpma-de Jong voert klassement aan op EK allround: 'Morgen is het weer alles of niets'

Rijpma-de Jong voert klassement aan op EK allround: 'Morgen is het weer alles of niets'

Antoinette Rijpma-de Jong is de eerste dag van het EK allround goed begonnen. De 27-jarige Friezin klokte de snelste tijd op de 500 meter en eindigde op de 3000 meter als tweede. In het tussenklassement heeft ze een ruime voorsprong op haar grootste uitdagers Marijke Groenewoud en Ragne Wiklund.

Het toernooi in Hamar begon voor Rijpma-de Jong, die jaagt op haar derde Europese allroundtitel op rij, met een afstandsoverwinning op de 500 meter. De regerend Nederlands kampioene reed in de voorlaatste rit tegen Groenewoud en dook met een tijd van 38,55 als enige onder de 39 seconden. Groenewoud kwam met een tijd van 39,03 nog het dichtst in de buurt.

Op de 3000 meter nam Rijpma-de Jong het op tegen Wiklund, die op voorhand als één van de grote concurrenten voor de schaatsster van Team Jumbo-Visma werd gezien. Na een sterke start van Rijpma-de Jong was het de Noorse die het initiatief overnam en hard onderdoor kwam. Rijpma-de Jong probeerde het gat vervolgens zo klein mogelijk te houden en verloor uiteindelijk iets meer dan een seconde (3.59,92 om 4.01,40).

"De 3 kilometer was stabiel. Ragne kwam best hard onderdoor, maar ik kon het goed volhouden en stortte niet in. Morgen wil ik keihard die 1500 meter rijden om zoveel mogelijk voorsprong te hebben op de afsluitende vijf kilometer." De Rottumse rekent zich ondanks de voorsprong nog niet rijk. "Als je altijd vertrouwt op wat je in het verleden hebt gedaan, maakt dat je minder gretig. Ik ga er morgen weer in alsof het alles of niets is."

Gerelateerde updates