Shop
Rijpma-de Jong heeft wereldtitel op 1500 meter binnen: 'Nu hoor ik er echt bij'

Rijpma-de Jong heeft wereldtitel op 1500 meter binnen: 'Nu hoor ik er echt bij'

Antoinette Rijpma-de Jong heeft zich voor het eerst in haar carrière gekroond tot wereldkampioene op de 1500 meter. De 27-jarige Friezin was in een volgepakt Thialf een klasse apart door als enige onder de 1.54 te rijden. Het zorgde voor een 'mega ontlading' bij Rijpma-de Jong, die zaterdag knap tweede werd op de 1000 meter. "Het is fantastisch om op je thuisbaan wereldkampioen te worden."

Rijpma-de Jong gold vooraf als één van de kanshebbers op de wereldtitel. Ze stond dit seizoen bij vier van de vijf wereldbekers op het podium en reed in november het baanrecord op de schaatsmijl aan flarden. Nadat ze zaterdag voor een daverende verrassing zorgde op de 1000 meter wist ze dat er ook op de 1500 meter wat te halen viel.

"Ik was vanochtend zó zenuwachtig dat ik er misselijk van werd. Ik dacht: is dit wel een goed teken?" Dankzij haar ervaring wist Rijpma-de Jong precies wat ze moest doen om de spanning de baas te blijven. "Het enige wat je in zo’n geval kunt doen, is bij jezelf blijven en er gewoon voor gaan. Als het startschot klinkt, is er geen weg meer terug."

In haar rit tegen Ivanie Blondin liet Rijpma-de Jong er geen twijfel over bestaan waarom de 1500 meter dit seizoen haar beste afstand is. De Friezin profiteerde in Thialf niet alleen van haar tegenstandster Ivanie Blondin, maar ook van haar kwaliteit: de tussenrondes en de slotronde. Onder luid gejuich van de fans zette Rijpma-de Jong met 1.53,54 de snelste tijd van het veld neer. Het was de eerste keer dat ze goud pakte op de 1500 meter.

 / 

"Ik ben hier heel erg blij mee. Ik wilde deze zó graag winnen", vertelde een geëmotioneerde winnares in de catacomben van Thialf. "Ik heb een seizoen gehad met heel hoge pieken en heel diepe dalen. Dat het vandaag lukt op de dag waar ik zo lang naar heb uitgekeken, zorgde voor een mega ontlading. Ik ben ontzettend trots, blij en opgelucht dat ik dit voor elkaar heb gekregen."

Met de gouden medaille op de schaatsmijl bracht Rijpma-de Jong haar totaal op vijf wereldtitels. In 2021 was ze al eens de beste op de 3000 meter en in 2016, 2017 en 2021 pakte ze met Nederland de hoofdprijs op de Team Pursuit. "Het is fantastisch om voor de tweede keer wereldkampioen te worden op je thuisbaan. Extra mooi is het dat het op de 1500 meter is gelukt. Nu hoor ik er écht bij."

Gerelateerde updates