Shop
Rijpma-de Jong en Anema helpen HCH opnieuw aan Nederlandse clubtitel

Rijpma-de Jong en Anema helpen HCH opnieuw aan Nederlandse clubtitel

Antoinette Rijpma-de Jong en Reina Anema hebben voor het derde opeenvolgende jaar de nationale clubtitel gewonnen. Op het ijs van Thialf leverden de schaatssters van Team Jumbo-Visma een grote bijdrage aan de eindoverwinning van Hardrijdersclub Heerenveen (HCH), dat IJsclub Deventer en STG Koggenland ruim voorbleef.

Rijpma-de Jong en Anema trapten het nieuwe seizoen zaterdagmiddag af bij het NK Clubs, dat alweer aan haar vijfde editie toe was. Voor de Friezinnen stond de wedstrijd niet alleen in het teken van wedstrijdritme opdoen, maar ook om hun club aan zoveel mogelijk punten te helpen.

Daarin slaagden de schaatssters van Team Jumbo-Visma met verve. Rijpma-de Jong snelde naar de afstandsoverwinning op de 1000 meter (1.16,13) en Anema noteerde de derde tijd (4.13,26) op de 3000 meter. Omdat ook hun jongere clubgenoten goede tijden lieten noteren, ging de overwinning voor het derde jaar op rij naar HCH.

"Het is altijd leuk om het seizoen zo te beginnen", glunderen de winnaars. "Voor ons is het fijn dat de kop eraf is, maar voor de kinderen is het helemaal leuk dat ze aan dezelfde wedstrijd meedoen als mensen waar ze normaal op televisie naar kijken. Je ziet hoe leuk ze het vinden en daar doe je het voor", aldus Rijpma-de Jong.

Anema vult aan: "Wat ik vooral heel leuk vond, was dat we vandaag echt een team waren. Toen ik vanmiddag Thialf binnen kwam lopen, werd ik door een heleboel kinderen van HCH begroet. Op het middenterrein hadden we een eigen hoek waar we als club zaten. Ik vond het echt bijzonder om dat clubgevoel te ervaren."

Rijpma-de Jong en Anema vinden het belangrijk om hun club één keer per jaar te vertegenwoordigden tijdens de Nederlandse clubkampioenschappen. Ze hebben geen moment getwijfeld om mee te doen. "Hier komen we vandaan. Hier hebben we alles geleerd voordat we in Jong Oranje en in de commerciële ploegen kwamen", vertelt Anema.

Volgens Rijpma-de Jong is het ook voor haar eigen ontwikkeling goed om weer te starten. "Natuurlijk weet je hoe je een wedstrijd moet rijden, maar als je voor het eerst sinds lange tijd weer aan de start staat, is het niet altijd wat je ervan verwacht. Zo'n wedstrijd is alleen maar goed. Nu sta je op scherp en weet je precies wat je moet doen als je volgende week weer een wedstijd rijdt."

Gerelateerde updates