Profiel
Primeurs voor Krol en Roest bij EK, De Jong prolongeert Europese allroundtitel

Primeurs voor Krol en Roest bij EK, De Jong prolongeert Europese allroundtitel

Thomas Krol en Patrick Roest zijn bij het ISU EK allround & sprint voor het eerst in hun loopbaan Europees kampioen op een vierkamp geworden. Krol was de sterkste in het sprinttoernooi, terwijl Roest de allroundtitel op zijn naam schreef. Antoinette de Jong wist in Thialf haar Europese allroundtitel te prolongeren. Marcel Bosker (allround) en Hein Otterspeer (sprint) veroverden zilver.

Na zijn zege op de eerste 1000 meter wist Krol zondagmiddag ook de tweede kilometer te winnen. De 28-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma zegevierde in een tijd van 1.08,02. Ploeggenoot Otterspeer behield met de vierde tijd (1.09,08) de tweede plek in het eindklassement, nadat hij eerder op de dag als vijfde was geëindigd op de tweede 500 meter (35,12).

Krol reed in Thialf een vrijwel vlekkeloos toernooi. Hij begon al sterk met een persoonlijk record op de 500 meter (vierde in 34,90), won de 1000 meter met ruim verschil (1.07,49), hield op zijn tweede 500 meter (achtste in 35,30) de schade beperkt en toonde daarna op de afsluitende afstand opnieuw zijn grote klasse.

"Dit geeft veel voldoening. Ik vind het rijden van een sprinttoernooi heel lastig", aldus Krol na afloop. "Ik zag het echt als een extraatje om hier te mogen starten. Dat ik hier een sprinttitel zou kunnen winnen, had ik in mijn stoutste dromen niet durven dromen. Dit is echt een onverwachte bonus. Het was een mooi en leerzaam weekend. Ik ben hier ongelofelijk blij mee."

Bij Otterspeer, die debuteerde op het EK sprint, overheerste na afloop licht de teleurstelling. "Dit was niet mijn allerbeste weekend. Ik voelde dat ik niet de vorm had die ik bij het NK sprint had. Mijn laatste 1000 meter was ver onder de maat. Gezien de vorm van Thomas was zilver het hoogst haalbare. Al ben ik blij dat ik weer eens op een internationaal podium sta."

Drievoudig wereldkampioen allround Roest heeft nu ook Europese titel

Na drie wereldtitels kan Roest nu ook een Europese allroundtitel op zijn palmares bijschrijven. De 25-jarige Lekkerkerker won in Thialf twee afstanden (5000 en 1500 meter) en eindigde op de afsluitende 10.000 meter als derde: 13.03,08. Dat was ruim voldoende om zijn eerste eindzege veilig te stellen.

Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Bosker behaalde zilver in het eindklassement. Hij reed op de 10.000 meter de vierde tijd (13.16,25). Daarmee steeg hij van de derde naar de tweede plek in de eindstand. Het EK-brons was voor de Noor Sverre Lunde Pedersen.

"Dit is weer een mooie titel om erbij te hebben", aldus Roest. "Ik had gehoopt dat sommige races beter zouden gaan, maar uiteindelijk heb ik het doel bereikt. Dat is het belangrijkste. Het is mooi dat je met twee rijders van een ploeg op plek één en twee kan eindigen. Blij dat het gelukt is. Het blijft zo mooi om te allrounden. Het liefst wil ik nog zoveel mogelijk titels winnen."

Bosker was na afloop blij met zijn zilveren plak. "Ik word hier tweede op een EK allround. Dat is iets waar je als kleine jongen van droomt. Dat heb ik nu gewoon gehaald. Natuurlijk was mijn derde plaats bij het WK allround in Amsterdam misschien nog net iets mooier, maar ik mag trots zijn op de prestatie die ik dit weekend heb neergezet."

De Jong prolongeert op overtuigende wijze Europese allroundtitel

Bij de vrouwen wist De Jong haar Europese allroundtitel te prolongeren. De 25-jarige Friezin, die in 2019 zegevierde in het Italiaanse Collalbo, stelde op de afsluitende 5000 meter haar tweede eindzege veilig. Ze bleef in de laatste rit tegen haar directe concurrente Irene Schouten goed overeind en eindigde uiteindelijk als derde op de vijf kilometer: 6.57,72.

Schouten, die tweede werd op de 5000 meter in 6.55,38, pakte het zilver en het brons ging naar de Martina Sábliková, die de afsluitende afstand op haar naam schreef: 6.53,22. EK-debutante Joy Beune van Team Jumbo-Visma eindigde als vijfde in het klassement.

"Ik heb me vandaag goed herpakt na de mindere 3000 meter van gisteren", aldus De Jong. "Op de vijf kilometer dacht ik: alles of niets. Ik wist dat Irene een goede 5000 meter kan rijden, dus ik moest haar onder druk zetten. Aanvallen was een goed plan, ik wilde niet achter de feiten aanlopen. Het was gewoon lef en initiatief tonen en laten zien wat ik kan. Ik ben zo blij dat het is gelukt. Ik heb mijn Europese allroundtitel in Thialf weten te verdedigen. Mooier kan niet."

Gerelateerde updates