Shop
Post valt net naast podium bij Marathon Cup in Deventer

Post valt net naast podium bij Marathon Cup in Deventer

De gezichten stonden niet vrolijk in Deventer. De zevende wedstrijd van de KNSB Marathon Cup leverde de mannen van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma precies niets op. En dat terwijl de ploeg van Peter de Vries zich in de koers juist zo goed had laten zien, en er verantwoordelijk voor was dat de wedstrijd halverwege ontbrandde.

In de vrieskou van de halfopen ijsbaan De Scheg gebeurde er in de eerste helft van de wedstrijd over 125 ronden wel een en ander, maar niet voldoende om het peloton echt uit elkaar te trekken. Dat veranderde toen de mannen van Team Jumbo-Visma weer eens het initiatief namen. Mats Stoltenborg sleurde op kop, met in zijn kielzog ploeggenoot Robert Post en verder onder anderen Jordy Harink en de Italiaan Fabio Francolini.

Achter hen verbrokkelde het peloton. Een paar rijders waagden nog de sprong en zo ontstond er een serieuze kopgroep. Spijtig voor Team Jumbo-Visma was dat daaruit Casper de Gier weer wegviel, terwijl Harm Visser de jump niet kon maken. "Ik was wel in de gelegenheid, maar ik had zelf gewoon een slechte dag", verklaarde de man in het oranje leiderspak. "Jammer, want als we er met een mannetje meer bij hadden gezeten, was dat prettig geweest."

Nu bleef de geelzwarte inbreng in de kopgroep van acht beperkt tot Stoltenborg en Post. En dat duo zat lelijk in de tang, omdat Team Royal A-ware na een jump van Sjoerd den Hertog daar drie man tegenover kon stellen, met verder ook Harink en Daan Gelling. En die situatie uitspelen tot een goed resultaat bleek in de praktijk bijzonder lastig.

Schaatsles
"Je doet wat je kan, maar uiteindelijk kom je daar gewoon een mannetje tekort", stelde Stoltenborg, die in de finale nog wel wat gaten dichtreed naar vluchters, maar dat ook niet kon blijven doen. Ook Post probeerde vluchters weer in te rekenen, maar ook bij hem hield dat een keer op. "We reden daar gewoon achter de feiten aan en dan krijg je schaatsles", stelde Post onomwonden.

"Misschien hadden we korter moeten reageren of misschien hadden we toch voor een sprint moeten gaan, maar dat is allemaal achteraf. We hadden nu in de finale allebei ons mannetje, maar moesten al eerder aan het werk dan we wilden. Wij moesten werken om Harink te achterhalen en daar profiteerden Den Hertog en Gelling optimaal van."

 / 

Post zag als lichtpuntje nog wel dat het opnieuw Team Jumbo-Visma was dat de koers openbrak. "Ja, we klapten er daar even goed in. Ik moest er ook echt wel even van bijkomen, maar daardoor ontbrandde de wedstrijd wel echt." Casper de Gier moest in die fase de groep laten gaan, tot zijn eigen teleurstelling. Hij was weliswaar nog niet helemaal fit, maar De Gier greep dat niet aan als excuus. "Het is gewoon even zuur."

"We hadden met drie man in die ontsnapping moeten zitten en dat was nu niet het geval. Zonde. We zijn er allemaal ziek van, zeker. Je rijdt altijd voor de winst en ziet nu een 1-2-3 voor een concurrerende ploeg. Dat doen ze hartstikke goed, maar wij staan met lege handen en dat is niet waarvoor je op zaterdagavond naar de baan komt."

Bovendien bleek dat het winnen van de sprint van het peloton voor Harm Visser niet voldoende was om de leiding in het klassement te behouden. "Dat oranje pak is op voorhand geen doel, maar het is wel jammer dat ik het kwijt ben", vond Visser. Stoltenborg maakte zich er niet druk om. "Voor het oranje pak staat het allemaal dichtbij elkaar. Harm wint die eindsprint en pakt dus wel zijn punten mee. Als hij dat blijft doen, pakt hij ook dat oranje wel weer terug, daar ben ik niet bang voor."

Gerelateerde updates