Profiel
Otterspeer ruim aan kop bij NK sprint na ijzersterke eerste dag

Otterspeer ruim aan kop bij NK sprint na ijzersterke eerste dag

Hein Otterspeer voert na de eerste dag van het Daikin NK sprint in Heerenveen het klassement stevig aan. De 32-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma reed twee sterke eerste afstanden en maakte vooral op de 1000 meter indruk door onder de 1.08 te duiken. Ploeggenoten Thomas Krol, Dai Dai N'tab en Kai Verbij bezetten na de openingsdag de tweede, derde en vierde plaats.

Otterspeer, die eerder op zaterdag tweede werd op de 500 meter (34,82), won de 1000 meter, met een tijd van 1.07,99. Daarmee eindigde hij twee tienden voor Krol, die 1.08,19 noteerde. Het was voor het eerst dat Otterspeer in Thialf onder de 1.08 dook. Zijn snelste tijd tot zaterdag stond op 1.08,05, een tijd die hij neerzette tijdens zijn gewonnen NK sprint van 2019.

Kjeld Nuis, die eerder op de dag door een verkeerde wissel op de 500 meter werd gediskwalificeerd, werd derde op de 1000 meter (1.08,61). Team Jumbo-Visma-schaatsers Verbij (1.09,10) en N'tab (1.09,28) werden vierde en zesde. N'tab wist eerder op zaterdag wel de kortste sprintafstand op zijn naam te schrijven met een tijd van 34,79.

Otterspeer begint de tweede 500 meter zondag met een voorsprong van 0,55 seconden op Krol. N'tab staat op 0,62 seconden derde in het klassement. Verbij staat kort achter zijn ploeggenoot vierde, terwijl Merijn Scheperkamp van de opleidingsploeg de vijfde plek bezet. Tijmen Snel, Serge Yoro en Joost van Dobbenburgh staan achtste, negende en zeventiende.

"Ik ben zielsgelukkig", zei Otterspeer na afloop van de eerste dag met een grote grijns op zijn gezicht. "Ik behoor eindelijk tot de club van mensen die hier in de 1.07 hebben gereden. Daar ben ik superblij mee. Over mijn 500 meter was ik tevreden. Een goede tijd en ik maakte geen fouten, maar op de 1000 meter heb ik echt een mokerslag uitgedeeld."

"Het kwam er even allemaal uit toen ik over de finish kwam. Een euforisch gevoel. De route hiernaartoe was niet altijd even makkelijk. Dit seizoen gaat het eigenlijk vanaf het begin al lekker, waardoor ik echt naar dit kampioenschap heb uitgekeken. Natuurlijk zitten we pas op de helft, maar ik ga er alles aan doen om morgenavond met de krans te staan."

Gerelateerde updates