Profiel
Otterspeer pakt derde nationale sprinttitel, 'clean sweep' voor Team Jumbo-Visma

Otterspeer pakt derde nationale sprinttitel, 'clean sweep' voor Team Jumbo-Visma

Hein Otterspeer heeft zondagmiddag bij het Daikin NK sprint in Thialf voor de derde keer in zijn loopbaan de nationale sprinttitel veroverd. Zijn ploeggenoten Kai Verbij en Dai Dai N'tab maakten de 'clean sweep' voor Team Jumbo-Visma compleet door zilver en brons te pakken.

Otterspeer had na de eerste dag een riante voorsprong dankzij een indrukwekkende 1000 meter (1.07,99) en op de slotdag gaf hij die leidende positie in het klassement niet meer uit handen. De 32-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma werd zondag op zowel de 500 als 1000 meter derde: 34,91 en 1.08,78, waardoor hij met een puntentotaal van 138.115 de titel veroverde.

Verbij, die zondag vierde (500 meter) en tweede (1000 meter) werd, pakte het zilver met 138.780 punten. N'tab sloot zijn sprinttoernooi af met 138.920 punten, na een tweede plaats op de 500 meter (34,85) en een zesde plek op de 1000 meter: 1.09,28. Op zaterdag had de 26-jarige sprinter de kortste sprintafstand nog gewonnen: 34,79.

De zege op de afsluitende kilometer ging naar Thomas Krol (1.08,34), die als de nummer twee in het klassement aan de slotdag was begonnen. De 26-jarige sprinter kon echter een streep zetten door zijn toernooi, nadat hij op de 500 meter vallend over de finish kwam en daardoor een teleurstellende tijd noteerde. Hij eindigde uiteindelijk als vierde: 139.815.

'Verwachtingen waargemaakt'

"Dit voelt fantastisch", aldus een glunderende Otterspeer na het veroveren van zijn derde sprinttitel. "Eigenlijk het hele seizoen heb ik al laten zien dat ik dit kan. Iedere training is van een stabiel en hoog niveau. Vooraf waren er vijf, zes kanshebbers voor de titel. Ik was er daar één van. Het is mooi dat ik de verwachtingen waar heb gemaakt."

"De 1000 meter van gisteren was de sleutelafstand van het toernooi. Met mijn tijd van 1.07,99 sloeg ik een groot gat, waardoor ik hem vandaag zonder risico's naar huis kon rijden. Ik denk dat het één van mijn beste vierkampen ooit was. Ik mag voor het eerst in mijn loopbaan meedoen aan het EK sprint. Dat wordt denk ik een waanzinnig mooi toernooi."

Naast de blijdschap over het veroveren van zijn titel stond Otterspeer ook nog even stil bij de prestaties van zijn ploeggenoten. "Ik denk dat we als team ontzettend goed hebben gepresteerd dit toernooi. Natuurlijk wilden we allemaal met de krans staan, maar de gunfactor in deze groep is hoog. We hebben respect voor elkaar. Er staat dit seizoen een monstertrein en daar ben ik ontzettend blij mee."

Verbij en N'tab

Bij Verbij overheerste na afloop een lichte teleurstelling. "Ik had dit toernooi natuurlijk graag willen winnen, maar ik moet eerlijk zijn: Hein reed een ijzersterke vierkamp en ik liet dit weekend wat mindere races zien. Daardoor moet ik genoegen nemen met deze tweede plek. Het is mooi dat ik op de laatste dag nog van de vierde naar de tweede plek ben gestegen. Ik moet het van mijn 1000 meters hebben en daar heb ik teveel laten liggen. Dat is zonde."

"Sportief gezien was het niet mijn beste weekend", keek N'tab terug op zijn vierkamp. "Ik heb geen bijzondere races laten zien. Op de 500 meter was het mijn basisniveau en noteerde ik zesjes. Zeker op de 1000 meter kan het nog een stuk beter. Mijn volle rondjes gaan nog niet zoals ik wil. Toch zijn er ook genoeg positieve dingen te melden, zo open ik 9,6. De potentie om hier in Thialf een lage 34'er te rijden, is er."

Gerelateerde updates