Profiel
Oppermachtige Krol wint opnieuw 1500 meter, De Jong in Thialf-PR naar zilver op schaatsmijl

Oppermachtige Krol wint opnieuw 1500 meter, De Jong in Thialf-PR naar zilver op schaatsmijl

Thomas Krol heeft ook bij de tweede en laatste World Cup in Thialf de 1500 meter op zijn naam geschreven. De Europees kampioen sprint hield Kjeld Nuis (zilver) en ploeggenoot Patrick Roest (brons) ruim achter zich en won zo ook het klassement op de schaatsmijl. Bij de vrouwen veroverde Antoinette de Jong zilver op de 1500 meter, terwijl Dai Dai N’tab brons pakte op de eerste 500 meter.

Vorige week was de 28-jarige Krol al de enige die onder de 1.44 dook en dat was nu niet anders. De schaatser van Team Jumbo-Visma was met 1.43,42 iets trager dan vorige week (1.43,24), maar nog altijd ruim sneller dan de concurrentie. Nuis pakte het zilver in 1.44,22 en Roest completeerde het podium met een tijd van 1.44,75.

Krol, die in 2019 wereldkampioen werd op de afstand in het Duitse Inzell, schreef dankzij zijn twee overwinningen ook het klassement op zijn naam (120 punten). Nuis en Roest wisten beiden een zilveren en een bronzen World Cup-medaille te pakken in Thialf, waardoor zij gedeeld tweede staan met allebei 102 punten.

"Het was een solide race", aldus een tevreden Krol na afloop. "Ik ben meer tevreden over deze rit dan die van vorige week. Toen had ik moeite met het doorkomen van de bochten. Dat was nu niet het geval. We hebben deze week iets harder getraind nog richting de WK, dus daarom stond ik hier iets minder uitgerust aan de start. Dat zie je terug in de tijd."

"Al met al zaten er veel betere dingen in dan afgelopen week. Met wat extra rust richting de WK verwacht ik tot straks alles op zijn plek valt en hoop ik in supervorm aan de start te staan. Ik heb een groot gat met de concurrentie. Daar ben ik tevreden over, maar het gat kan niet groot genoeg zijn. Ik wil over twee weken wereldkampioen worden. Ik kan zeker niet achteroverleunen, moet scherp blijven en focussen op mijn eigen dingen."

Roest was afloop niet 'helemaal tevreden' over zijn race. "Vooral in het begin moet het sneller. Ik win hier wel een medaille, maar echt blij ben ik er niet mee. Mijn race van afgelopen week was beter. Toen opende ik sneller en ging het eerste rondje harder. Als je deze week langzamer bent, weet je dat het niet de goede kant opgaat. Dat is balen. Het kan en moet beter."

De Jong rijdt haar snelste tijd ooit in Thialf

Bij de vrouwen reed De Jong zaterdag een uitstekende 1500 meter en was ze met 1.53,81 sneller dan de winnende tijd die Brittany Bowe vorige week reed (1.53,88). De 32-jarige Amerikaanse verbeterde zich zaterdag ook en zegevierde in 1.53,45. Het brons ging naar Ireen Wüst 1.54,22.

Met haar tijd was de 25-jarige Friezin slechts 0,14 seconde langzamer dan haar persoonlijk record, dat ze op de hooglandbaan van Calgary heeft neergezet. Ook betekende het een persoonlijk record in Thialf. Tot zaterdag had ze 1.54,27 staan als snelste tijd op de 1500 meter in de Friese ijstempel. Die tijd reed ze eind december bij het WK Kwalificatie Toernooi.

"Ik rijd hier mijn beste tijd ooit in Thialf en zit dicht bij mijn persoonlijke record uit Calgary, dus ik ben hier superblij mee", glunderde De Jong na haar race. "Het was een alles-of-niets race. Vorige week was het iets te gehaast en was ik zoekende. Bij deze rit was alles vanaf het begin raak. Dat is fijn, want als ik ze raak, dan gaat het hard."

"Dit is een goede generale voor de WK afstanden. Of de vier tienden ten opzichte van Bowe te overbruggen zijn in twee weken weet ik niet, maar als ik op deze manier mijn 1500 meter inga, dan heb ik er veel vertrouwen in. Het is leuk om op deze afstand de strijd aan te gaan met Brittany en Ireen. We gaan zien wat er over twee weken mogelijk is. Ik ben benieuwd."

N’tab pakt na goud en zilver nu brons op 500 meter

N'tab haalde zaterdag voor de derde keer op rij het World Cup-podium op de 500 meter. Na zijn winst en tweede plaats van afgelopen weekend, eindigde de 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma deze keer in 34,58 als derde. De overwinning ging naar Pavel Kulizhnikov (34,47) en de Canadees Laurent Dubreuil (34,52) werd tweede. Team Jumbo-Visma-schaatsers Kai Verbij (34,65) en Hein Otterspeer (35,10) eindigden als zevende en achttiende.

"Ik heb alle drie de medailles nu, maar ik vind goud toch het mooiste", aldus N'tab. "Ik ben constant als het gaat om podiumplekken, maar ook als het gaat om het maken van fouten. De openingen zijn simpelweg niet snel genoeg. Als ik vandaag goed weg was geweest, had ik hem kunnen winnen, dus daar baal ik van. Ik rijd geen superrace, maar mijn basisniveau is goed."

"De eerste tien, vijftien meter laat ik heel veel tijd liggen. Daarna rijd ik een hele goede race, dus dat is zonde. Ik ga er alles aan doen om mijn eerste meters nog te verbeteren met het oog op de WK afstanden. Ik denk dat ik er hartstikke goed voorsta op dit moment. Ik heb niet eerder zo'n stabiele aanloop gehad. Ik ben goed in vorm en nog altijd erg blij met mijn keuze om voor deze ploeg te kiezen. De komende weken ga ik de puntjes op de i zetten."

Gerelateerde updates