Profiel
Oppermachtige Krol verovert in Thialf Europese titel op 1500 meter

Oppermachtige Krol verovert in Thialf Europese titel op 1500 meter

Thomas Krol mag zich na wereldkampioen ook Europees kampioen noemen op de 1.500 meter. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma veroverde vrijdagavond bij de EK afstanden met overmacht de gouden medaille op de schaatsmijl. Patrick Roest pakte brons op de afstand.

Krol klokte in de negende rit een razendsnelle tijd van 1.43,67, een kampioenschapsrecord. Daarmee noteerde hij zijn snelste tijd ooit in Thialf en bleef hij uiteindelijk drie tienden boven het baanrecord van de Rus Denis Yuskov (1.43,36), die zaterdag tweede werd in 1.44,80. Roest was in de laatste rit net iets langzamer dan de Rus en eindigde als derde: 1.44,82.

Een keer eerder werden de EK afstanden gehouden. Twee jaar geleden eindigde Krol in het Russische Kolomna als tweede op de schaatsmijl. Destijds ging het goud naar Yuskov en pakte Koen Verweij brons.

"Ik ben Nederlands kampioen, wereldkampioen en nu ook Europees kampioen. Dus wat dat betreft is het rijtje compleet. Ik ben hier ongelofelijk blij mee", aldus een zeer tevreden Krol na afloop. "Deze race viel iets zwaarder dan op de NK, vooral het laatste rondje was iets minder goed. Toch mag de tijd er nog steeds zijn."

Krol genoot naast zijn zege ook van de sfeer in Thialf. "Een Europese titel winnen in een vol Thialf maakt het net even wat specialer dan bij een NK. Daar ben je een van de twintig rijders en hier één van de drie Nederlanders. Dit is de mooiste locatie om een EK-titel te pakken. Het publiek gaf me nog een extra zetje. Ik kijk ernaar uit om zondag weer hier te rijden."

 / 

Dubbel gevoel bij 'bronzen' Roest

Roest had na afloop van zijn race een beetje een dubbel gevoel. "Het is natuurlijk mooi dat je een podiumplek pakt, maar als je zo dicht bij de tweede plek zit, is het ook wel een beetje zuur. Ik had liever daar gestaan. Het eerste gedeelte van mijn race was voor mijn doen erg goed. Het laatste rondje kwam echter niet makkelijk. Daar had er zeker nog meer ingezeten."

Eerder op vrijdag kwam Joy Beune in actie op de 1500 meter. De 20-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma eindigde als zevende met een tijd van 1.56,41. De afstand werd gewonnen door Ireen Wüst: 1.54,88.

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates