Shop
Opnieuw wereldbekerzilver voor Nederlandse vrouwen op Team Pursuit, mannen worden vierde

Opnieuw wereldbekerzilver voor Nederlandse vrouwen op Team Pursuit, mannen worden vierde

Team Jumbo-Visma-schaatsster Antoinette de Jong heeft vrijdagmiddag bij de tweede World Cup in Thialf samen met Ireen Wüst en Irene Schouten zilver veroverd op de Team Pursuit. Chris Huizinga, Marcel Bosker en Sven Kramer moesten op het onderdeel genoegen nemen met de vierde plaats.

De Jong, Wüst en Schouten, die debuteerde op de ploegenachtervolging, gaven in de slotrit een kleine seconde toe op het Canadese trio: 2.54,64 om 2.55,58. De Canadezen doken met hun tijd onder het oude baanrecord (2.55,77) van de Japanse schaatsster Nana Takagi, Miho Takagi en Ayno Sato uit 2017. De Noorse vrouwen pakten het brons in 2.58,22.

"Dit was de eerste keer dat we in deze samenstelling reden. Daardoor waren we nog niet zo goed op elkaar ingespeeld", was de verklaring van De Jong na afloop. "Voor een eerste keer ging het best goed. Ik merk zelf dat ik nog wat moeite heb met de hoge snelheden in de binnenbochten."

"Er zijn nog voldoende dingen om aan te werken in de komende anderhalve week. Het is jammer dat we vandaag niet winnen, maar ik denk dat we een goede basis hebben laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat het alleen nog beter kan en het gat met de Canadese vrouwen zeker te overbruggen is."

Nederlandse mannen eindigen buiten podium

Bij de mannen moest het Oranje-trio met een tijd van 3.42,25 genoegen nemen met de vierde plaats. Noorwegen won het onderdeel in een nieuw baanrecord van 3.39,08. Daarmee verbeterden zij de tijd van Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij uit 2012: 3.39,76. Canada (3.39,94) en Rusland (3.41,40) wisten zilver en brons te bemachtigen.

Vorige week wonnen Team Jumbo-Visma-schaatsers Kramer en Huizinga bij de eerste wereldbeker in Heerenveen samen met Beau Snellink goud op de ploegenachtervolging. Dat trio kwam toen tot een tijd van 3.40,33. Patrick Roest besloot vrijdag niet deel te nemen aan het onderdeel. Hij focust zich op de 1500 (zaterdag) en 5000 meter (zondag).

De schaatsers van Noorwegen, die onder leiding staan van de Nederlandse bondscoach Bjarne Rykkje, hanteren sinds dit seizoen een nieuwe tactiek, namelijk dat één rijder - vrijdag was dat Allan Dahl Johansson - de hele race op kop rijdt en wordt geduwd door zijn twee ploeggenoten.

"We kunnen het heel individueel gaan analyseren, maar het is heel simpel: als team was het vandaag gewoon niet goed genoeg", aldus Kramer. "Op de eerste ronde na was het net allemaal wat te langzaam. Daarnaast hadden we wat miscommunicatie bij de finish. Dat is jammer. Je ziet duidelijk dat veel landen van tactiek zijn veranderd. Ze wisselen niet meer en duwen elkaar alleen maar. Zolang dat mag, moeten wij daarin mee."

"Vandaag kozen we voor onze eigen strategie. Als je kijkt naar de individuele kwaliteiten per schaatser per land, dan heeft Nederland gewoon by far de breedste top. Alleen zie je dat het duwen – je kunt er lang of kort over lullen – simpelweg sneller is. Om de hele tactiek nu in anderhalve week om te gooien is zeker kort dag, maar er moet wel wat gebeuren. Het zou naïef zijn om er niks mee te doen."

Gerelateerde updates